Četvrtak, 25. travnja 2024.

EMIRATI: Otkriveni ostaci samostana koji datiraju u razdoblje prije pojave islama

U četvrtak su dužnosnici Ujedinjenih Arapskih Emirata objavili da su u toj zemlji otkriveni ostaci drugog samostana za koji su u analizi ustvrdili da datira u razdoblje između šestog i sedmog stoljeća. Arheolozi nagađaju da je mjesto izgrađeno između 534. i 656., što ukazuje da je izgrađeno prije Muhamedovog rođenja (što se dogodilo otprilike 570.).

„Danas objavljujemo otkriće drevnog kršćanskog samostana na otoku Al Seniya“, objavio je na Twitteru Majid Al Mualla, predsjednik Odjela za turizam i arheologiju na Sveučilištu Umm Al Quwaina. „Ovo arheološko otkriće potvrđuje da je otok Al Seniya odigrao ključnu ulogu u razumijevanju povijesti emirata Umm Al Quwaina i pokazuje razvoj vjerske zajednice koja se nastanila na otoku u to vrijeme“.

The Daily Mail je izvijestio da „ostaci samostana upućuju na to da su se kršćanski vjernici molili unutar crkve s jednim lađom, koja je imala dodatne prostorije za krštenje“. Pronađene su i pojedinačne ćelije ili prostorije u kojima su redovnici živjeli.

Zasebna zgrada uz samostan sugerira da je to prostor koji je „vjerojatno bio dom poglavara samostana“. Osim ovog otkrića, arheolozi su 1990. na istom području otkrili još jedan samostan. Ćelije, kuhinje i torovi za životinje identificirani su u ovoj strukturi, kao i dvorište koje okružuje crkvu.

U blizini je bilo i nekoliko kuća, „što sugerira da je uz samostan postojalo stalno naselje“. Samostan je bio na prikladnom mjestu za one koji su se trgovačkim putem kretali u Indiju. The Daily Mail navodi da „povjesničari vjeruju da su ta dva samostana na kraju napuštena jer su kršćani počeli prelaziti na islam koji je kao vjera postajao sve prisutniji u regiji”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...