Utorak, 23. travnja 2024.

Europski biskupi potiču na brigu za građane u vremenu energetske krize

Povjerenstvo biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) pozvalo je Europsku uniju da osigura „pravedan pristup pristupačnoj energiji za sve, posebno za najugroženije“, stoji u priopćenju od ponedjeljka.

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije isusovački je kardinal Jean-Claude Hollerich, koji se istaknuo kao aktivni borac za zelenu energiju, protivnik klimatskih promjena i deklarirani neprijatelj fosilnih goriva. Krajem 2018. Hollerich je potpisao apel pozivajući čelnike europskih vlada da poduzmu pravne mjere kako bi se prevladali „razorni učinci klimatske krize”.

Kardinal je više puta rekao kako ne koristi plastične boce i da sada koristi hibridni automobil. U priopćenju od ponedjeljka, međutim, biskupi Europske unije usvojili su blaži ton jer se zelena ideologija ruši uz trenutne energetske potrebe Europske unije.

Europa pati zbog vrtoglavog skoka cijena goriva i prijeteće nestašice energije nakon godina ukidanja vlastitih kapaciteta za proizvodnju energije u korist obnovljivih izvora energije, koji su se pokazali krajnje nedostatnima za zadovoljenje stvarnih energetskih potreba europskog kontinenta.

Mnogi europski biskupi bili su na prvoj crti rata za jeftinu, dostupnu energiju u skladu sa zelenom ideologijom koja je zahvatila Europsku uniju.

Suočeni sa stvarnošću trenutne energetske krize u Europi, biskupi su apelirali na kreatore europske politike da osiguraju „dostupnu i pristupačnu energiju najugroženijim ljudima kroz pravednu raspodjelu resursa”.

„Mora se težiti dugoročnom cilju zamjene fosilnih goriva“, inzistiraju biskupi u priopćenju, priznajući da je „sve dok se ne postigne veći napredak u razvoju široko dostupnih izvora obnovljive energije, legitimno odabrati manje štetnu alternativu ili pronaći kratkoročna rješenja”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...