Četvrtak, 25. travnja 2024.

Glasnogovornik talibana poručuje da je kritika šerijatskih kazni uvreda za islam

Glasnogovornica ureda Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Ravina Shamdasani, prošlog je petka kritizirala upotrebu bičevanja kao javne kazne u Afganistanu, u slučajevima poput onog koji se dogodio prošle srijede u pokrajini Logar, gdje je bičevanjem kažnjeno četrnaest osoba.

Ubrzo je uslijedio odgovor talibanskog glasnogovornika i zamjenika ministra informiranja Zabiullah Mujahida, koji smatra da izjave predstavnice Ujedinjenih naroda predstavljaju „uvredu za islam i kršenje međunarodnih načela“. U objavi na svome Twitter računu poručio je da „određene zemlje i organizacije ne bi trebale dopustiti sebičnim pojedincima da daju neodgovorne i provokativne komentare o islamu“.

Talibanski vođa Mullah Hebatullah Ajundzada nedavno je naredio afganistanskim sucima da u potpunosti primjenjuju šerijat – drugim riječima islamski zakon – protiv onih koji počine zločine koji mogu biti kažnjivi čak i javnim amputacijama ili kamenovanjem za prekršaje kao što su pljačka, otmica ili pobuna.

Hoće li se sada Ravina Shamdasani morati ispričati talibanima da ne bi ispala „islamofobna“? Hoće li odabrati nekog liberalnog zapadnog muslimanskog intelektualca da uvjeri lakovjernu ljevicu da talibani krivo shvaćaju i pogrešno primjenjuju šerijat? Najvjerojatnije će ignorirati izjave Zabiullaha Mujahida, ali na kraju će lijevi establišment (u što spadaju i Ujedinjeni narodi) smatrati da je ove kontradikcije nemoguće izbjeći.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...