Petak, 19. travnja 2024.

Gradi li Sveta Stolica u Bahreinu mostove dijaloga? Postoji velika opasnost…

Papa Franjo otputovat će u Bahrein kako bi se susreo s lokalnim kršćanskim stanovništvom, no prema biskupu Paulu Hinderu, sadašnjem apostolskom administratoru za Sjevernu Arabiju i stručnjaku za međureligijska pitanja, glavna je svrha papina putovanja daljnji razvoj dijaloga s muslimanskim svijetom.

Za apostolskog upravitelja Vikarijata Katoličke Crkve u Sjevernoj Arabiji, kršćani i muslimani žele otvoren i iskren razgovor u kojemu se poštuju različitosti. „Dijalog na intelektualnoj ili teološkoj razini nije lak, jer je teško naći zajednički jezik. Kako napredovati i stvoriti bazu bez odricanja od svog identiteta? Nikoga ne zanima polumuslimanska ili polukršćanska sinteza. Želimo ostati vjerni našim tradicijama, ali možemo učiniti više kako bismo odgovorili na vitalna pitanja koja utječu na cijelo čovječanstvo. I to činimo kao vjernici u jednoga Boga, Stvoritelja neba i zemlje, kome smo svi odgovorni, bili mi muslimani ili kršćani“.

Ističući da konačni rezultati „naravno ne ovise o nama, nego o Bogu“, biskup smatra da „ako dvije velike monoteističke religije ne uspiju naći oblik dogovora, onda je svijet u opasnosti. Moramo biti dio rješenja, a ne dio problema koji pogađaju mnoge dijelove svijeta. Papa se ne umara graditi mostove tamo gdje su ljudi prestali razgovarati jedni s drugima“.

Ipak za kršćane postoje brojne poteškoće u Bahreinu. Prvo, nisu državljani zemlje pa moraju otići iz zemlje kada izgube posao. Drugo, pravno se nalaze u neravnopravnom položaju jer su građani drugog reda, budući da nisu muslimani i kao strani radnici dio su kafale sistema. Kako onda graditi mostove tamo gdje se još uvijek ne dopušta sloboda bogoslužja ili gradnja novih crkvi za kršćane? U ovome dijalogu Sveta Stolica puno toga stavlja na kocku, a dovodi samu sebe u opasnost zbog prilagodbe islamu. Ipak, nadamo se da će papino putovanje u Bahrein biti plodonosno za malu, ali vjernu katoličku zajednicu u toj zemlji.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...