Subota, 20. travnja 2024.

Grzegorz Górny: Rusija se nije obratila i nije „bastion kršćanstva“

Za Polityce.pl poljski kolumnist Grzegorz Górny podsjetio je na riječi talijanskog filozofa prof. Roberta de Matteia o procjeni moralnog ponašanja Rusije Vladimira Putina. U tekstu se napominje da neki katolički i konzervativni krugovi suvremenu Rusiju smatraju „bedemom kršćanstva, koji se suprotstavlja moralnom propadanju, kršćanofobiji i agresiji liberalnog svijeta“. Kolumnist podsjeća i na važna ukazanja u Fatimi, koja su, po njegovom mišljenju, zaboravili pristaše „kršćanske Rusije“.

„Nakon sveobuhvatne agresije na Ukrajinu te su skupine dobile neku čudnu amneziju, odjednom su zaboravile na ovu poruku. Preko noći nisu zahtjevi Blažene Djevice Marije, već zahtjevi Vladimira Putina postali temeljna referentna točka u eshatološkoj perspektivi“.

Górny ističe da neki konzervativni krugovi – ne samo u Poljskoj – smatraju da se Rusija preobratila i danas postaje braniteljica kršćanstva te se opire „revoluciji duge“. No naglašava kako to nikako nije tako. Kao primjer navodi pitanje univerzalnosti pobačaja u Rusiji, koji bi mogao biti potpuno zabranjen ako bi Vladimir Putin pristao.

Kolumnist napominje da su danas „kršćanski stavovi“ prisutni samo u retorici ruskog čelnika i njegovih suradnika, poput Aleksandra Dugina ili vjerskih elita, uključujući patrijarha Kirila.

„Svatko tko iole poznaje Rusiju i ne živi u iluzijama, savršeno je svjestan da se Rusija nije obratila, te da je sustav koji u njoj vlada postkomunistička mutacija, posežući za kršćanskom retorikom u obliku ‘imitatio perversa’”, – piše Grzegorz Górny.

Novinar se poziva na mišljenje prof. Robert de Mattei i ističe da pogrješno razmišljanje o Rusiji proizlazi iz „iskrivljene filozofije povijesti koja zbunjuje zapadnu civilizaciju s njezinim bolestima i pokvarenim plodovima“. Jer pročišćavanje moderne Rusije od naslaga komunističke ere vodi do koncepta „Svete Rusije“ i „Trećeg Rima“ – ideja koje su potpuno neprijateljske prema papinstvu i katolicizmu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...