Subota, 27. travnja 2024.

Hoće li Francuska unijeti pravo na pobačaj u svoj Ustav?

Političke napetosti u Francuskoj i reakcije na poništavanje presude u korist Roe protiv Wadea u Sjedinjenim Državama bile su okidač za prijedlog uvođenja “prava na pobačaj“ u ustave zemalja Europske unije. Pravna komisija francuske Narodne skupštine glasovala je da pravo na pobačaj bude uvršteno u Ustav Francuske.

Ovi prijedlozi zakona, koje je najprije predstavila vladajuća stranka Renaissance, a zatim krajnje ljevičarska stranka La France Insoumise (LFI), nastale su kao reakcija na odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država da poništi federalno pravo na pobačaj utvrđeno prethodnim poništenjem odluke Roe protiv Wadea. Ovaj potez dolazi i u pozadini pojačanih političkih napetosti u Nacionalnoj skupštini otkako je stranka predsjednika Macrona izgubila većinu na izborima u lipnju 2022.

Za bivšeg glavnog tajnika Ustavnog vijeća, Jean-Erica Schoettla, ovaj prijedlog zakona ima prije svega simboliku političke propagande. Od 1975. pobačaj je u Francuskoj reguliran takozvanim Veil zakonom. Pravo na pobačaj već je produženo 2001. s deset tjedana na dvanaest tjedana trudnoće, a onda je u ožujku 2022. pravo na pobačaj produženo na četrnaest tjedana. Protivnici uvođenja prava na pobačaj u Ustav strahuju da će to dovesti do ukidanja svih zakonskih rokova te da će se to pravo, nakon što postane ustavno, koristiti za omogućavanje pobačaja do devetog mjeseca.

Zanimljivo je istaknuti da je do sada jedina zemlja koja je unijela pravo na pobačaj u Ustav bila Titova socijalistička Jugoslavija (i to davne 1974.). Doista, Ustav Jugoslavije je u članku 191. propisivao da je „ljudsko pravo odlučivati o rađanju djece”.

Ako Narodna skupština službeno odobri prijedlog promjene Ustava krajem mjeseca, zakon bi još trebao odobriti Senat, budući da se o ustavnim zakonima uvijek moraju glasovati u istim uvjetima u obje skupštine prije nego što se dobije pravo za održavanje referenduma. Međutim, zagovornici ovog prijedloga zakona namjeravaju se osloniti na podršku javnosti kako bi povećali pritisak na Senat, budući da je nedavna anketa procijenila da 81% Francuza podržava uvođenje prava na pobačaj u Ustav.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...