Utorak, 16. travnja 2024.

Hoće li republikanci izvući pouku iz „midterm“ izbora?

Ponovni izbor Trumpa za predsjednika SAD-a navodno trebao poništiti sve neuspjehe koje republikanci bilježe od njegove pobjede na predsjedničkim izborima sada već davne 2016. No ja se ne bih složio s tom tezom.

Treba istaknuti da je Trump učinio mnogo pozitivnih stvari za vrijeme svoga mandata: od toga da je imenovao tri suca Vrhovnog suda (koji će samo godinu nakon njegova predsjedničkog mandata odlučno ukinuti presudu u korist Roe), reformirao porezni sustav, povećao kontrole na granici, a u međunarodnoj diplomaciji ostvario je veliki uspjeh jer je uspio normalizirati odnose između Izraela i jednog dijela arapskih zemalja. Zašto onda republikanci ne bi trebali podržati nominaciju Trumpa na predsjedničkim izborima 2024.?

Iako je Trump učinio pozitivne stvari, ipak je njegova administracija bila kaotična čak i u najboljim trenutcima jer je izdavao naredbe preko Twittera, nije napravio reformu zdravstvenog sustava, imao je nejasnu politiku prema Rusiji i svađao se s novinarima oko nebitnih tema. Ustav Sjedinjenih Američkih Država tumačio je kako mu odgovara, a u isto vrijeme divio se diktatorima smatrajući ih primjerima dobrih vođa. Također, midterm izbori pokazali su da je Trump zbog svojih fiksacija i izbora kandidata za Zastupnički dom i Senat uvelike pridonio neuspjehu republikanaca na izborima. U jednu ruku ovo je prilika da se Republikanska stranka udalji od politički kompromitiranog Trumpa, i okrene prema guverneru DeSantisu, koji za sada predstavlja jedinog ozbiljnog konkurenta Trumpu.

Donald Trump je izopćenjem Stephena Bannona iz Bijele kuće i smanjenjem utjecaja Stephena Millera u procesu donošenju političkih odluka izgubio midterm izbore 2018. pa predsjedničke izbore 2020., a DeSantis bi kao inteligentan političar mogao iskoristiti Trumpove pogrieške i angažirati navedene političke stratege u svojoj kampanji za republikansku nominaciju. Ne treba zaboraviti da je Bannon strateg koji zna osjetiti trenutak pa je u rujnu nazvao DeSantisa „nacionalnim vođom“ zbog slanja migranata bez dokumenata u odmaralište demokratskih donatora. Najveće pitanje koje se postavlja je sljedeće: hoće li se guverner DeSantis okuražiti da se suprotstavi mentoru Trumpu?

Bannon ga zasigurno na to potiče, jer je u podcastu War Room sugerirao da Ron DeSantis treba preuzeti vodstvo Republikanske stranke na jako diplomatski način, pri čemu je pohvalio uspjeh guvernera Floride, a istaknuo nedostatak vizije kod Trumpovih kandidata, što je rezultiralo izbornim porazom. U vrijeme Bannonova podcasta De Santis je govorio na republikanskoj konferenciji o tome da nikad ne treba odustati od vlastitih načela, ali je u isto vrijeme podsjetio sve okupljene na misao generala Douglasa MacArthura kako u politici „nema zamjene za pobjedu“.

Ono što je zabrinjavajuće kod DeSantisa je da već postaje naznake da mu republikanska elita daje novac, a to bi moglo biti pogubno za bilo kakvu pobjedu protiv Trumpa. Osobno smatram da nije toliko niti bitna pobjeda guvernera DeSantisa koliko je bitno uklanjanje Trumpa iz vodstva Republikanske stranke zbog opasnosti da se Republikanska stranka pretvori u kult.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...