Petak, 26. travnja 2024.

Homoseksualni svećenik kaže da švicarski biskupi podržavaju klerike koji su homoseksualci

Vlč. Heinz Angehrn, umirovljeni svećenik biskupije St. Gallen, potvrdio je u intervjuu da biskupi u Švicarskoj svjesno zaređuju i toleriraju klerike koji su homoseksualci. Angehrn je u mirovinu otišao 2018. i otvoreno živi u istospolnoj vezi. U nedavnom intervjuu za švicarsku katoličku agenciju kath.ch rekao je da se javno deklarirao kao homoseksualac kada je imao četrdeset pet godina.

Kad je vlč. Angehrn rekao svom biskupu Füreru da živi u istospolnoj vezi, mons. Fürer je bio zadovoljan i navodno je prema svjedočanstvu svećenika rekao: „Ovo nemoj tajiti. Bolje je da znam koji su svećenici homoseksualci i s kim su nego da ne znam što rade”.

„Jedini uvjet je bio da ime mog partnera ne smije biti javno obznanjeno dok sam aktivan svećenik. To su bila pravila igre”, rekao je vlč. Angehrn za kath.ch.

Mons. Fürer, koji je preminuo u srpnju ove godine, bio je pokretač i domaćin zloglasne mafije St. Gallena, skupine biskupa koji su promicali homoseksualnu agendu i navodno skovali plan izbora Jorgea Maria Bergoglia za papu. Grupa se sastajala u St. Gallenu između 1996. i 2006., a švicarski prelat bio je biskup St. Gallena od 1995. do 2005.

Kada je novinar pitao vlč. Angehrna o udruzi za pastoralnu skrb homoseksualaca (Adamima) i o ulozi homoseksualnih klerika u njoj, svećenik je rekao sljedeće:

„Većina muškaraca danas tamo ima između 55 i 80 godina. Nemaju snage javno obznaniti da su homoseksualci nakon toliko godina. Mlađi klerici nisu članovi ove udruge, iako naravno znam za mnoge mlade homoseksualne svećenike. Ići će u saune na spolne odnose i živjeti svoje živote sa strane, ali ne će doći u udrugu Adamim. Mlađi klerici će isto tako ponosno nositi rimske ovratnike. Usput, ovo je dobar način da napredujete u crkvi i postanete kanonik ili biskup“.

Nadalje, vlč. Angehrn je ispričao priču o neimenovanom bivšem biskupu Chura koji je znajući da je bogoslov homoseksualac i da živi u istospolnoj vezi sa svećenikom, ipak odlučio da ga zaredi.

„Reći ću samo ovo… Prije mnogo godina, tadašnji biskup Chura zaredio je svećenika, znajući da je već bio u vezi s drugim svećenikom. Kad sam ga pitao zašto to radi, rekao je: ‘Mislite li Angehrne da istinitost ima visoku vrijednost u Katoličkoj Crkvi?’. To je bilo apsolutno šokantno za mene“.

Umirovljeni švicarski svećenik je na kraju intervjua rekao kako vjeruje da je oko trideset posto svećenika i biskupa u Švicarskoj homoseksualne orijentacije te da se većina njih upušta u homoseksualne odnose.

Slične tvrdnje kao vlč. Angherna o postotku homoseksualaca u kleru iznijeli su i drugi, poput poljskog svećenika vlč. Dariusza Okoa, koji je izjavio da se „prema pouzdanim procjenama procjenjuje da je oko trideset do četrdeset posto svećenika i četrdeset do pedeset posto biskupa homoseksualne orijentacije“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...