Petak, 19. travnja 2024.

IRAN: Silovanje zatvorenica da bi se spriječio njihov ulazak u raj

U prosincu 2000. Hossein Ali-Montazeri, šijitski klerik koji je dugo bio smatran za nasljednika Khomeinija, vrhovnog vođu teokratskog režima u Iranu, objavio je svoje memoare. Knjiga je otkrila šokantne dokumente o zločinima koje je počinio klerikalni režim, a nijedan nije tako užasan kao onaj iz 1988. kada je ubijeno trideset tisuća političkih zatvorenika po nalogu Khomeinija.

Međutim, Montazerijeva knjiga ima jedinstvenu pravnu i političku vrijednost, jer po prvi put otkriva neke ključne dokumente o načinu na koji je masakr zatvorenika započeo i kako se provodio. Najvažniji među dokumentima je tekst Homeinijeve fetve – vjerskog edikta koji u Iranu izdaje vjerska vlast, a ima snagu zakona – kojom se naređuje masakr svih političkih zatvorenika.

U knjizi Ali-Montazeri priznaje da je silovanje djevojaka u zatvorima bila raširena i sustavna praksa. U knjizi piše sljedeće: „…mnogi od onih koji su bili uhićeni u vezi s organizacijom PMOI bile su djevojke i pogubljivali su ih pod optužbom da su ratovale protiv Boga… Rekao sam pravosudnim dužnosnicima, citirajući razne islamske autore i imame, da ne smiju pogubiti djevojke iz PMOI-a. Rekao sam sucima da ne odobravaju smrtne kazne djevojkama. Ali oni su izokrenuli moje riječi govoreći: ‘Ne pogubljujte djevojke. Prvo ih uzmite za žene na jednu noć (da stupe u brak), a zatim ih pogubite’”.

Ovo je jasno priznanje da su djevojke u zatvorima sustavno silovali čuvari i mučitelji. Seksualni napad na zatvorenike nije bio ograničen samo na djevojke; nego su silovali i maloljetne djevojčice i starije žene, sve su zatvorenice bile neprestano izložene divljačkom tretmanu. Mnoge zatvorenice su poludjele jer su ih stražari silovali.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...