Petak, 29. ožujka 2024.

Je li cenzura naša budućnost?

Sve dok je Elon Musk nije otpustio, nitko nije znao za Vijayu Gaddeu, koja je imala veliki utjecaj na cenzuru u kompaniji Twitter. Takva forma cenzure nastaje kada se duboka država i velike kompanije ujedine s ciljem kontrole javnog života. To nije pojava samo u Sjedinjenim Američkim Državama, pogledajmo u vlastito dvorište.

Kontrola javnog života događa se u trenutku kada ljevica na Zapadu napušta staromodni liberalizam, utemeljen na obrani prava pojedinca, i zamjenjuju ga progresivnim vjerovanjem koje gleda na pravdu u smislu skupine. Građani se moraju poistovjetiti s grupom obespravljenih, inače se suočavaju s progonom. Pojedince koji se protive idealima socijalne ‘pravde’ društvene mreže sankcioniraju, uništi im se reputacija, a moguće je lišiti ih i sredstava za život.

Različitost i pravičnost postali su temelj današnjeg egalitarističkog žargona – sve drugo je cenzurirano. Ako se radi o pozivu na nasilje, onda je jasno da treba podržati cenzuru; ali mi danas imamo paradoks da političko nekorektno mišljenje može biti izraženo i kod postavljanja jednostavnih pitanja (npr. što je žena?).

Ovakve zlouporabe događaju se s ciljem diskreditacije suprotstavljenih strana, nagomilavajući optužbe za nazadnost bez artikulirane argumentacije, a to onda dovodi do tiranije. Ovo je obilježje totalitarnih režima. Prava su u takvom režimu ona što ih država odredi, drugim riječima prava koja su u interesu države.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...