Utorak, 19. ožujka 2024.

Kardinal Sarah: Crkva nije društvena organizacija, mora voditi ljude do spasenja

Crkva nije društvena organizacija čija je zadaća rješavati probleme migracija ili siromaštva. Ima božansku svrhu: spasenje svijeta, rekao je kardinal Robert Sarah, autor nedavno objavljenog „Katekizma duhovnog života“, u intervjuu za EWTN.

  Intervju je objavljen u nedjelju. Tijekom susreta kardinal je, među ostalim, istaknuo da kršćani iz zapadnih zemalja ne smiju slobodu ispovijedanja svoje vjere uzimati zdravo za gotovo.

„Prijetnje vjerskoj slobodi imaju mnoge oblike. Bezbrojni mučenici i danas umiru za vjeru diljem svijeta. No vjerska je sloboda ugrožena i na Zapadu“, istaknuo je kardinal. Kao što je naglasio, često se ne radi o otvorenoj prijetnji ili mržnji prema vjeri, nego o „skrivenim predrasudama prema kršćanstvu“.

U intervjuu je kardinal kritizirao, između ostalog, fenomen koji je nazvao raširenim prihvaćanjem drakonskih ograničenja pohađanja mise tijekom takozvane pandemije covida-19.

„Ovo ne možemo zaboraviti: Euharistija je izvor i vrhunac kršćanskog života“. Dodao je da liberalna demokracija zahtijeva raspravu, na primjer oko raznih pitanja kolektivnog života kao što su sanitarna ograničenja, ali demokracija ne može zaboraviti Boga.

„Kršćanski život mora se temeljiti na tri stupa: Crux, Hostia i Virgo (Križ, Hostija i Djevica Marija). To su tri stupa na kojima moramo graditi“ , rekao je.

Liturgija mora biti lijepa, mora biti sveta i mora biti tiha“, istaknuo je upozorivši na to da se sveta misa ne pretvara u „spektakl“ ili jednostavno prijateljski susret. Takav pristup odvraća pažnju od onoga što je najvažnije, a to je obožavanje Boga.ž

Bog je zaboravljen. Svi živimo kao da ne postoji. Posvuda vlada zbrka. Previše nam se život želi svesti na apsolutni individualizam i jurenje za prolaznim užicima“, ocijenio je suvremeno društvo.

„Trebamo se okrenuti od svijeta, povući se u pustinju, gdje možemo ponovno naučiti osnove: monoteizam, objavu Isusa Krista; učiti o sebi i Bogu, o Njegovoj riječi, o našem grijehu, našoj ovisnosti i potrebi za Njegovim milosrđem“, istaknuo je kardinal Sarah.

„Crkva nije društvena organizacija koja se mora baviti problemima migracija ili siromaštva. Crkva ima božansku svrhu: spasenje svijeta“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...