Petak, 19. travnja 2024.

Katolička župa u Quebecu održala seminar o potpomognutom samoubojstvu

Prema izvješću Campaign Life Coalition Quebec, konferenciju o eutanaziji – u Kanadi poznata kao program Medical Assistance in Dying – organizirala je Brigade Verte u crkvi Saint-Simon u Rimouskiju u Quebecu, u nedjelju, 6. studenog, a na njoj je sudjelovao neurokirurg i predsjednik udruge Right to Die with Dignity, dr. Georges l’Esperance.

Nakon događaja, Brigade Verte proslavila je uspjeh sastanka, napisavši na Facebooku: „Konferencija dr. Georgesa L’Espérancea, pravo na dostojanstvenu smrt, bila je uspješna zahvaljujući dostupnosti informacija i humoru govornika”.

Bez obzira na motivaciju za održavanje konferencije, samoubojstvo – uključujući i eutanaziju – Katolička Crkva oštro osuđuje. Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje ovaj nauk, govoreći da „dobrovoljna eutanazija, bez obzira na oblike i motive, predstavlja ubojstvo”.

S obzirom na održavanja događaja koji promiče stavove izravno suprotne nauku Crkve, Campaign Life Coalition Quebec poslala je upit upravitelju crkve, vlč. Gagnonu, zašto je dopustio organiziranje takvog skandaloznog skupa. „Bila je to konferencija u informativne svrhe…“ , rekao je svećenik. Naizgled je odbacio svaku zabrinutost oko skandala, rekavši da se nije pojavilo puno vjernika i da je možda bilo samo oko sedamdeset ljudi.

Kad su ga dodatno upitali zašto smatra moralno dopuštenim održati takav događaj u crkvi, vlč. Gagnon je rekao da je to stvarno zanimljivo pitanje, ali da nema vremena za odgovor. Skandal se dogodio u biskupiji Rimouski, čiji je biskup mons. Denis Grondin u prošlosti iskazao snažan stav za obranu života.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...