Utorak, 19. ožujka 2024.

Klaus Schwab hvali komunističku Kinu

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Scwhab ponovno je pohvalio kinesku komunističku diktaturu kao „model za mnoge zemlje“ dok je proklamirao svoju želju za „sustavnom transformacijom svijeta“.

Schwab je nastavio hvaliti Kinu, koja trenutno provodi nacionalni sustav nadzora (poznatiji kao Social Credit) nad svojim građanima i optužena je za počinjenje genocida nad ujgurskim muslimanskim stanovništvom. Schwab je rekao „Poštujem postignuća Kine, koja su ogromna u posljednjih četrdeset godina“. Pred kraj intervjua, Schwab je rekao da je „s velikim zadovoljstvom promatrao“ tijekom pandemije COVID-a 19 i sukoba Rusije i Ukrajine, kako je „Europska unija postala ujedinjena“.

Ovo nije prvi put da Schwab obasipa pohvalama kinesku komunističku diktaturu, unatoč dugoj povijesti kršenja ljudskih prava. Ranije ove godine, Schwab je pohvalio vodstvo kineske Komunističke partije za „značajna društvena i gospodarska postignuća“, dodajući da su napori Kine bili korisni za veći globalni cilj stvaranja “inkluzivnog“ svijeta.

Osim sve većeg broja dokaza da Komunistička partija Kine provodi genocid nad svojim ujgurskim muslimanskim stanovništvom, Steven Mosher, američki sociolog i stručnjak za Kinu, ispričao je u više navrata da je „bio svjedokom najužasnijeg programa kontrole populacije koji je svijet ikada vidio” dok su u Kini istraživali „politiku jednog djeteta”.

Iako je vodstvo Komunističke partije Kine donekle reformiralo program, dopuštajući troje djece po obitelji, barbarske prakse korištene za provođenje programa i dalje su na snazi. Schwabova pohvala Kini dolazi u vremenu velikih prosvjeda protiv režima, koji je u zadnjih sedamdesetak godina učinio neke od najgorih zločina u povijesti čovječanstva.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...