Petak, 19. travnja 2024.

KULTURA SMRTI: Francuski biskupi protive se novom zakonu o eutanaziji

U intervjuu za Le Parisien objavljenom u petak, predsjednik Francuske biskupske konferencije, mons. Éric de Moulins-Beaufort, zalaže se za „poboljšanje“ zakona Claeys-Leonetti, a ne za novi zakon koji odobrava aktivnu pomoć kod umiranja starih i nemoćnih.

Izjavljujući da Leonettijev zakon „još nije stvarno proveden“, nadbiskup Reimsa smatra da „netko može biti iznenađen da postoji potreba, čak i prije nego što se primijeni prvi zakon, pripremiti drugi“. Zakon Claeys-Leonetti donesen je 2016. te zabranjuje eutanaziju pacijenata na kraju života i traži se bolja kvaliteta palijativne skrbi. No isto tako potvrđuje pravo pacijenta da prekine sve zdravstvene tretmane i da može koristit sedativne lijekove do svoje smrti.

„Preći ćemo crvenu liniju ako glasamo za aktivnu pomoć kod umiranja, jer ćemo biti u društvu koje će si dati za pravo nekoga ubiti, što je vrlo ozbiljna stvar“, rekao je mons. Éric de Moulins-Beaufort za Le Parisien. Nadbiskup nastavlja kako treba „graditi društvo na činjenici da jedni drugima pomažemo živjeti, a ne umrijeti, što mi se čini ključnim izborom koje ima goleme posljedice za cijelo naše društvo“.

Izraz „aktivna pomoć pri umiranju“ obuhvaća pojmove eutanazije i potpomognutog samoubojstva, prema definiciji koju je dao Nacionalni savjetodavni etički odbor (CCNE) u mišljenju objavljenom u rujnu. Eutanazija je „čin s namjerom da se namjerno prekine život osobe koja boluje od teške i neizlječive bolesti, na njezin zahtjev, kako bi se okončala situacija koju smatra nepodnošljivom“, navodi se u objašnjenju Nacionalnog savjetodavnog etičkog odbora (CCNE). Dok se potpomognuto samoubojstvo sastoji u tome da „dajemo osobi sredstva da sama počini samoubojstvo“.

Oko eutanazije morat će se odlučiti na Convention citoyenne sur la fin de vie (Građanskoj konvenciji o kraju života). Odabir sudionika započet je 25. listopada, a trebao bi završiti početkom prosinca, prema Ekonomskom, socijalnom i ekološkom vijeću (CESE), savjetodavnoj skupštini predstavnika francuskog društva koja će svoje zaključke o eutanaziji donijeti do ožujka. Predsjednik Emmanuel Macron predviđa da će građani raditi zajedno bez stranačkih podjela kako bi došli do najboljeg rješenja za društvo.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...