Petak, 29. ožujka 2024.

MASOVNI PRILJEV MIGRANATA: Berlin postaje izbjeglički kamp!

Diljem Njemačke ponestaje stambenog prostora zbog masovnog priljeva migranata, ali pritisak nigdje nije tako velik kao u glavnom gradu Berlinu. Kao rezultat toga, grad planira izgraditi golemi šatorski grad za četiri tisuće migranata, navodi se u dokumentu političarke Katje Kipping iz Stranke ljevice koji je izložila u berlinskom senatu.

Kipping je u novom radu napisala da će vlasti u „vrlo kratkom vremenu morati pronaći veliki broj skloništa za do četiri tisuće ljudi“ kako bi se privremeno smirila situacija i „spriječilo beskućništvo među izbjeglicama“. Državni ured za izbjeglice (LAF) „nije u stanju apsorbirati iznimno nagli porast“ tražitelja azila, objašnjava političarka.

Veliki šatori potrebni za postavljanje ovog „grada” već su nabavljeni u proljeće, ali još nisu postavljeni. No takvi šatorski gradovi već su podignuti u drugim njemačkim gradovima poput Leipziga, Bremena i Münchena.

Berlin je doživio veliki priljev izbjeglica iz Ukrajine kao i iz Afrike i Bliskog istoka. Međutim, Ukrajinci nisu dužni podnijeti zahtjev za azil. Prema Državnom uredu za izbjeglice (LAF) 9.036 ljudi zatražilo je azil u Berlinu u prvih devet mjeseci ove godine, ali niti jedan od tražitelja/ica azila nije bio ukrajinski državljanin/nka.

Približno sto pedeset migranata stiže dnevno, prema Kippingu. Nastavi li se trend, političarka očekuje da će do kraja godine trebati prostora za još deset tisuća stranaca. No ako je taj broj točan, ni njezin šatorski grad ne će biti dovoljan da primi sve pridošlice iz Sirije, Turske i Afganistana.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...