Srijeda, 24. travnja 2024.

NAKON POBJEDE DESNICE: Švedska odustaje od agende o klimatskim promjenama

Dana 17. listopada 2022. Ulf Kristersson izabran je za premijera Švedske. Sljedećeg je dana premijer Kristersson jasno dao do znanja da ne će biti ministra za klimu i okoliš i ukinuo je Ministarstvo okoliša. Pitanja zaštite okoliša postala su dio obveza Ministarstva poduzetništva i inovacija.

Dva tjedna prije Ministarstvo okoliša izdalo je priopćenje za javnost u kojem se navodi da „podržavaju napore zemalja u razvoju u smanjenju emisija CO2, izgradnji ekoloških kapaciteta i prijenosu tehnologije“.

Drugim riječima, ministarstvo je podupiralo agendu Svjetskog ekonomskog foruma. U lipnju 2019. Svjetski ekonomski forum i Ujedinjeni naroda potpisali su okvir strateškog partnerstva za ubrzavanje provedbe Agende 2030. Svjetski ekonomski forum ima platformu Strategic Intelligence koja uključuje sedamnaest ciljeva održivog razvoja same Agende 2030.

Novi premijer Ulf Kristersson ne obraća pažnju na agendu zelenih. Brzo je eliminirao cijelo Ministarstvo klime i okoliša, što je prvi put u trideset pet godina da Švedska nema posebno ministarstvo klime. Time su planovi Klausa Schwaba za Agendu 2030. u opasnosti. „Pitanje zaštite okoliša bit će u nepovoljnom položaju u isto vrijeme kada imamo veliki izazov u Švedskoj kada su u pitanju bioraznolikost i šumarstvo“, izjavila je Karin Bäckstrand, profesorica na Sveučilištu u Stockholmu. „Ne ćemo ispuniti ciljeve Agende 2030. o bioraznolikosti“.

Umjesto toga, nova vlada daje prioritet inicijativama za nuklearnu energiju zbog kojih će biti sve teže zatvoriti postojeće elektrane, dok će trideset šest milijardi eura iskoristiti za izgradnju novih nuklearnih elektrana. Nova vlada također razmatra ponovno otvaranje dviju nuklearnih elektrana koje su prestale s radom posljednjih godina. Ovo je odličan primjer koji pokazuje kako Agenda 2030. i Schwabov plan da promijeni svijet ne će uspjeti.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...