Petak, 19. travnja 2024.

Njemačka vlada financirat će nevladine organizacije za prijevoz migranata

Njemačka lijevo liberalna koalicija (poznatija kao „semafor koalicija“), koja je ove godine tiho nadgledala priljev migranata (usporediv velikom europskom migrantskom krizom 2015. i 2016.), planira financirati nevladine organizacije koje prevoze strane državljane bez dokumenata s obala Sjeverne Afrike u kontinentalnu Europu.

Počevši od 2023. godine, njemačka savezna vlada počet će dodjeljivati sredstva poreznih obveznika za financiranje United4Rescue – udruge sastavljene od stotina organizacija – koja nastoji omogućiti nevladinim organizacijama prijevoz tisuća migranata u Europu, od kojih su većina neoženjeni odrasli muškarci, izvještava Norddeutscher Rundfunk.

Prema podacima Odbora za proračun Bundestaga, United4Rescue će od savezne vlade dobiti dva milijuna eura, što će biti isplata koju će organizacija primati sljedećih godina (započevši od 2023).

Derya Türk-Nachbaur, ““tručnjakinja za ljudska prava“ u Socijaldemokratskoj stranci (SPD), rekla je da financiranjem nevladinih organizacija vladajuća koalicija šalje važan signal da je spašavanje života humanitarna obveza.

Vijest da će „semafor koalicija“ početkom sljedeće godine početi financirati United4Rescue dolazi mjesec dana nakon što je web stranica InfoMigrants, koju financira Europska unija, objavila izvješće koje je otkrilo da je do sada ove godine deset tisuća ilegalnih migranata dovedeno u Europu uz pomoć brodova nevladinih organizacija koji trenutno „plove“ Mediteranom.

Vlasti u Grčkoj, Italiji i Francuskoj – zemljama koje primaju veliku većinu migranata prevezenih ovim brodovima nevladinih organizacija – dugo su sumnjale da postoje veze između nevladinih organizacija i trgovaca ljudima. U listopadu je grčka obalna straža pokrenula istragu o aktivnostima trgovaca ljudima u Turskoj i dviju poznatih nevladinih organizacija koje su uključene u prijevoz migranata.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...