Subota, 04. svibnja 2024.

Njemački mediji: Kina preuzima naše tvrtke, je li Scholz kineski lobist?

Kina već dugo ima udjela u njemačkim kompanijama, mnogo više nego što ljudi shvaćaju, opisuje Bild. Udjele među ostalima imaju i Kinezi u Mercedes-Benzu. Kinezi su uglavnom zainteresirani za tvrtke iz industrije tehnologije, elektronike, mehanike i farmacije.

Kancelar Olaf Scholz (SPD) „ignorirao je sva upozorenja i želi progurati dogovor“ o prodaji 24,9 posto Cosca kineskoj državnoj tvrtki Cosco. „Radi li Olaf Scholz već kao kineski lobist, na stari način kancelara SPD-a? Teško je drugačije objasniti takvu politiku kancelara”, komentirao je Martin Huber, glavni tajnik CSU-a.

Kritičari naglašavaju da takav korak uključuje odobravanje Kini pristupa kritičnoj infrastrukturi u Njemačkoj. „Ali istina je da je Kina već ranije ušla u njemačko gospodarstvo, u većoj mjeri nego što mnogi misle. Kinezi već posjeduju dionice u poznatim njemačkim kompanijama. Ključni razlog: Kinezi žele upoznati gospodarsko znanje naše zemlje za vlastitu dobrobit”, naglašava Bild.

Posebno vidljiv primjer je renomirani njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz. Gotovo 20 posto dionica su u vlasništvu dviju kineskih kompanija: državne Beijing Automotive Group (9,98%) i Li Shufua, vlasnika Geelyja (9,69%).

Najnoviji primjer kineskog utjecaja je Elmos – proizvođač čipova sa sjedištem u Dortmundu kojeg želi kupiti konkurent Silex, a kontrolira ga Sai Microelectronics iz Kine.

Prema pisanju „Bilda“, sporazum je trenutno na analizi njemačkog ministarstva gospodarstva. Odluka se očekuje u nadolazećim tjednima, ali Savezni ured za zaštitu ustava „upozorava na ovaj potez zbog rizika povećanja ovisnosti o Kini na tržištu poluvodiča“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...