Petak, 26. travnja 2024.

OPASNOSTI: Kako društvene mreže utječu na tinejdžere

Društvo je dugo zabrinuto zbog utjecaja tehnologije na mlade. No za razliku od radija i televizije, funkcija društvenih medija dovela je do novih tjeskoba, uključujući brige da te platforme mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje tinejdžera. Upravo je ove godine Bijela kuća objavila planove za borbu protiv potencijalnih šteta s kojima se tinejdžeri mogu suočiti kada koriste društvene medije.

Osam od deset tinejdžera kažu da ih ono što vide na društvenim mrežama potiče da se osjećaju povezaniji s onim što se događa u životima njihovih prijatelja, dok 71% smatra da na društvenim mrežama mogu pokazati svoju kreativnu stranu. A 67% kaže da se zbog društvenih mreža osjećaju kao da imaju ljude koji ih mogu podržati u teškim vremenima. Manji udio – iako još uvijek većina – kaže isto za osjećaj da su prihvaćeni. Ove pozitivne osjećaje izražavaju tinejdžeri u svim demografskim skupinama.

Na pitanje o ukupnom utjecaju društvenih medija na osobni život, više tinejdžera kaže da je njihov učinak pozitivan (32%) nego što kaže da je negativan (9%). Najveći udio svoj utjecaj opisuje neutralnim riječima, jer 59% tinejdžera smatra da društveni mediji nisu imali ni pozitivan ni negativan učinak na njih.

Dok većina mladih opisuje dobrobiti koje imaju od društvenih medija, takav stav nije jednoglasan. Čak 38% tinejdžera kaže da se osjećaju opterećeni sadržajem koji vide na društvenim mrežama, dok oko tri od deset tinejdžera kažu da su se zbog društvenih platformi osjećali kao da ih prijatelji ignoriraju (31%) ili su osjećali pritisak da moraju objaviti sadržaj kako bi dobili puno lajkova ili komentara (29%). Drugih 23% kaže da se zbog ovih platformi osjećaju lošije u vlastitom životu.

Na pitanje koliko često odlučuju ne objavljivati na društvenim mrežama iz straha da će to biti iskorišteno protiv njih, u odgovorima se posebnu ističu starije tinejdžerice. Na primjer, polovica djevojaka u dobi od petnaest do sedamnaest godina kaže da često ili ponekad odluči ne objaviti nešto na društvenim mrežama jer se brine da bi ih drugi mogli iskoristiti da ih osramote, u usporedbi s manjim udjelom mlađih djevojaka ili dječaka.

Ovo su neki od ključnih rezultata ankete Pew Instituta na 1316 američkih tinejdžera provedenih od 14. travnja do 4. svibnja 2022.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...