Četvrtak, 25. travnja 2024.

OTPAD OD VJERE: Rekordan broj švicarskih katolika napustio Crkvu

Švicarski institut za pastoralnu sociologiju u St. Gallenu rekao je da su 34,182 osobe napustile Crkvu prošle godine, oko dvije i pol tisuće više nego u prethodnoj rekordnoj godini. Oko 2,96 milijuna Švicaraca ostalo je u Crkvi na kraju 2021., od ukupne švicarske populacije od otprilike 8,7 milijuna.

Švicarska je savezna republika koja se sastoji od 26 kantona. Najnoviji podatci o napuštanju Crkve ne uključuju kantone u kojima članstvo u vjerskoj zajednici nije povezano s plaćanjem crkvenog poreza, kao što su Ženeva, Valais, Neuchâtel i Vaud, izvijestila je stranica kath.ch.

Stopa napuštanja Katoličke Crkve varira od kantona do kantona. Basel-Stadt, najsjeverniji švicarski kanton, zabilježio je najveću stopu napuštanja Crkve od 3,6%, dok su obližnji kantoni Aargau i Solothurn također zabilježili relativno visoke brojke od 2,4%.

Ukupna stopa napuštanja Crkve bila je 1,5%, za što je kath.ch rekao da je usporedivo sa stopama u susjednoj Njemačkoj i Austriji. Rekordnih 359.338 osoba službeno je napustilo Katoličku Crkvu u Njemačkoj 2021. godine. Prethodni najviši broj u Njemačkoj bio je 272.771, zabilježen dvije godine prije.

Ranije ovog mjeseca papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa Valerija Lazzerija, koji je od 2013. godine vodio biskupiju Lugano u južnom švicarskom kantonu Ticino. Mons. Lazzeri rekao je da se odlučio na ostavku zbog „unutarnjeg umora koji je posebno osjećao u posljednje dvije godine“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...