Srijeda, 01. svibnja 2024.

Papa Franjo prihvatio ostavku njemačkog biskupa koji je proglašen krivim za pronevjeru

Papa Franjo prihvatio je u utorak ostavku njemačkog biskupa koji je osuđen za pronevjeru novca žene koja boluje od demencije. Njemački sud proglasio je pomoćnog biskupa Aachena Johannesa Bündgensa krivim za prisvajanje 128,000 eura. Mons. Bündgens je osuđen na devet mjeseci zatvora uvjetno i novčanu kaznu od pet tisuća eura.

„Dobro je što je papa donio brzu odluku“, rekao je biskup Helmut Dieser u izjavi objavljenoj u utorak. „Osobno mi je jako žao što je došlo do ovakvog razvoja događaja“. Biskup Bündgens prvotno se žalio na presudu iz srpnja, ali je kasnije povukao svoju žalbu. Presuda je tako u listopadu i službeno postala pravomoćna. Tada je biskupija Aachen najavila da će pomoćni biskup papi Franji ponuditi ostavku. Bündgens, rođen 1956., zaređen je za svećenika 1980., a pomoćni biskup biskupije Aachen postao je 2006. Kad su lokalne vlasti krajem 2019. objavile da istražuju mons. Bündgensa zbog pronevjere novca, on više nije obnašao nikakve dužnosti u biskupiji.

Na sudu je utvrđeno kako je njemački biskup prebacio oko 128,000 eura od žene s demencijom na svoj osobni bankovni račun nakon što mu je ona dala punomoć. Zbog svoje bolesti, međutim, u to vrijeme ona više nije bila poslovno sposobna. Mons. Bündgens je objasnio da je sada pokojnoj ženi dodijelio pravo doživotnog boravka u nekretnini koju je kupio u Aachenu u zamjenu za novac. Prelat je naposljetku obitelji vratio cijeli iznos.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...