Četvrtak, 25. travnja 2024.

PRAVI POTEZ: Nadbiskup Michigana poziva katolike da se usprotive novom zakonu o pobačaju

Nadbiskup Allen Vigneron neočekivano je poslao pisma svakom kućanstvu registriranom kao katoličko na području biskupije. Inicijativa je naglasila važnost glasanja na nadolazećim izborima i glasovanje protiv inicijative za reproduktivnu slobodu ili Prijedloga br. 3, ekstremnog pokreta koji bi još više proširio pobačaj.

„Brzo se približavamo izborima (8. studenog), tijekom kojih će birači u saveznoj državi Michigan odlučivati o Prijedlogu br. 3, amandmanu na državni ustav koji bi dopustio neregulirani pobačaj na zahtjev tijekom svih devet mjeseci trudnoće”, napisao je mons. Vigneron, a vijest je prenijela medijska agencija Detroit Catholic.

„Nejasan jezik“ prijedloga „poništio bi desetke postojećih zakona koji se odnose na pobačaj“. Ako se Prijedlog br. 3 usvoji, amandman bi omogućio financiranje od strane poreznih obveznika selektivnog pobačaja. „Kao Kristovi učenici, potvrđujemo naravno, Bogom dano dostojanstvo svake osobe, od začeća do prirodne smrti“, nastavio je nadbiskup. „Pobačaj je teška povreda dostojanstva najranjivije osobe, nerođenog djeteta”.

Mons. Vigneron pozvao je katolike da glasuju u skladu sa svojom vjerom, naglašavajući da „naša kolektivna molitva i djelovanje – i naši glasovi – mogu pomoći osigurati poraz ovog prijedloga, podržavajući pravo na život i potvrdu dostojanstva svih ljudi“.

Uz uvrštavanje pristupa pobačaju u ustav države, Prijedlog br. 3 bi omogućio maloljetnicima/ama da budu sterilizirani/e i potencijalno sakaćene bez znanja ili pristanka svojih roditelja. Novi amandman omogućio bi maloljetnicama pobačaj i traženje „njege koja potvrđuje rod“, bez da obavijeste svoje roditelje. Pravni stručnjaci i vjerski autoriteti izjavili su da je mogućnost da se mladima omogući pristup opasnostima pobačaja i „liječenju“ rodnog identiteta mogućim zakonom jako problematična.

Nadbiskup Vigneron nije prvi prelat koji je govorio protiv Prijedloga br. 3 i poticao katolike da glasaju protiv prijedloga. U rujnu je biskup Earl Boyea napisao pastoralno pismo župljanima u biskupiji Minnesota. U pismu se objašnjava važnost amandmana i promiče devetnica od 54 dana krunice, koju je uveo župnik vlč. Gordon Reigle, s namjerom da se bori protiv Prijedloga br. 3 da se takozvano „pravo“ na pobačaj unese u državni ustav.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...