Petak, 26. travnja 2024.

PROGON KRŠĆANA RASTE DILJEM SVIJETA: 360 milijuna živi u neprijateljskom okruženju

Progon kršćana pogoršao je posljednje godine položaj kršćana u najmanje osamnaest zemalja, navodi se u novom izvješću. Izvješće koje je 16. studenog objavila katolička organizacija Aid to the Church in Need i predstavila britanskom parlamentu ranije ovog tjedna, istaknulo je određene regije Afrike, Azije i Bliskog Istoka u kojima je progon kršćana najviše prisutan.

Izvješće pripisuje djelomičnu krivnju za pogoršanje globalne situacije kršćana „kulturno pogrješnoj percepciji na Zapadu koja nastavlja poricati da su kršćani i dalje najprogonjenija vjerska skupina u svijetu“. Nadalje, izvješće potvrđuje kršenja ljudskih prava u dvadeset četiri zemlje u kojima je progon kršćana „od posebne zabrinutosti“, a uvjeti za kršćane postali su puno teži u zadnje dvije godine u čak osamnaest zemalja.

U izvješću je naglašen „religijski nacionalizam i autoritarizam“ kao pokretač netrpeljivost prema kršćanima u mnogim nacijama, među kojima su se posebno izdvojile: Kina, Afganistan, Turska, Sirija, Saudijska Arabija, Sudan, Mali, Nigerija, Eritreja, Etiopija, Mozambik, Pakistan, Mianmar, Rusija, Sjeverna Koreja, Vijetnam, Indija i Katar. Uvjeti su se pogoršali za kršćane u svakoj afričkoj zemlji na popisu, te su kao razlog navedene militantne islamističke grupe Boko Harama i Islamska država Zapadne Afrike.

Posebna se pozornost u izvješću usmjerila prema Nigeriji, jer se nalazi na putu da postane propala država zbog djelovanja džihadista, objašnjavajući da je jedna analiza došla do broja od čak 7,600 kršćana ubijenih u zemlji između siječnja 2021. i lipnja 2022.

„Najstarije kršćanske zajednice na svijetu, koje se nalaze u Iraku, Siriji i Palestini posebno su ugrožene“, nastavlja se u izvješću, ističući da je kršćanska populacija u Siriji pala s 1,5 milijuna (2011.) na samo tristo tisuća kršćana.

Primarni izvor progona u azijskim zemljama, kao što su Kina, Vijetnam i Sjeverna Koreja, proizlazi zbog državnih vlasti, koje potiskuju kršćane uhićenjima, prisilnim zatvaranjem crkava i drakonskim zakonodavstvom. Za Sjevernu Koreju izvješće tvrdi da je „ekstremni kršćanski progon dosegao prag genocida, s izvješćima o ubojstvima, prisilnim pobačajima i čedomorstvima te ropstvu kršćana“.

Open Doors USA, još jedna organizacija za utvrđivanje vjerske slobode u svijetu, nedavno je procijenila da približno 360 milijuna kršćana trenutno živi u zemljama u kojima su suočeni s progonima. Više od pet tisuća crkava ili kršćanskih institucija napadnuto je, a 4,765 kršćana je prošle godine „privedeno bez suđenja, uhićeno, osuđeno ili zatvoreno“, prema procjenama organizacije.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...