Četvrtak, 28. ožujka 2024.

RIZIK ZA NACIONALNU SIGURNOST? Republikanci će istražiti korupciju članova obitelji Biden

Republikanski zastupnici objavili su u četvrtak namjeru iskorištavanja većine u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da bi istražili poslovanje predsjednika Joea Bidena i njegove obitelji u Kini i diljem svijeta.

Zastupnik James Comer, koji će od siječnja predsjedati Odborom za nadzor Zastupničkog doma, rekao je na konferenciji za novinare da izvješće o sumnjivim aktivnostima Ministarstva financija „povezuje Hunter Bidena i njegove poslovne suradnike s međunarodnom trgovinom ljudima, ali i drugim nezakonitim aktivnostima”.

Do sada prikupljeni dokazi, rekao je, „pokreću zabrinjavajuća pitanja o tome predstavlja li predsjednik Biden rizik za nacionalnu sigurnost. I o tome je li kompromitiran od stranih vlada. Unatoč predsjednikovoj tvrdnji da nije bio uključen u poslovne sheme obitelji Biden, fotografije pokazuju kako se Joe Biden sastaje s poslovnim suradnicima svoje obitelji dok je bio potpredsjednik“. Republikanci iz Odbora za nadzor Zastupničkog doma identificirali su preko pedeset zemalja u kojima je obitelj Biden imala poslovne odnose.

Tema financijskih dobitaka obitelji Biden od međunarodnog trgovanja utjecajem počela je privlačiti pažnju javnosti krajem 2019. i početkom 2020., kada su demokrati pokušali (i nisu uspjeli) opozvati bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jer je od ukrajinske vlade tražio pomoć u istrazi uloge sadašnjeg predsjednika, kao i Baracka Obame, u svrgavanju tužitelja koji je istraživao Hunterovo poslovanje u toj zemlji.

Nekoliko mjeseci kasnije, New York Post objavio je niz bombastičnih članaka o prijenosnom računalu koje je Hunter ostavio u radionici za popravak računala u Delawareu. Računalo je sadržavalo mnoštvo mailova koji su detaljno opisivali kako je obitelj Biden zaradila milijune dolara zahvaljujući utjecaju Hunterovog oca. Demokrati su pokušali odbaciti priču kao „dezinformaciju“, dok su njihovi saveznici u tradicionalnim i društvenim medijima radili na tome da suzbiju vijesti.

U ožujku 2022. senatori Chuck Grassley i Ron Johnson objavili su podatke koji pokazuje da je tvrtka CEFC China Energy Co., priznata kao ogranak kineske vlade, platila sto tisuća dolara odvjetničkom uredu Hunter Bidena zbog „dodatnih usluga“. Mogućnost izravne isplate šesteroznamenkastih iznosa na račun koji pripada Hunteru, s onoga što je u biti tvrtka kineske vlade, posebno je zabrinjavajuća u svjetlu činjenice da je predsjednik dijelio bankovne račune sa svojim sinom.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...