Subota, 20. travnja 2024.

Španjolska stranka VOX poziva na referendum o migraciji

Španjolska konzervativna stranka VOX izjavila je da će provesti nacionalni referendum o imigraciji prema ustavu zemlje, a zahtijevaju da ministar unutarnjih poslova podnese ostavku zbog nesposobnosti. Govoreći na konferenciji u sjevernoafričkoj enklavi Ceuta ranije ovog mjeseca, Jorge Buxadé, koji je trenutno europarlamentarac i potpredsjednik stranke, najavio je da će se VOX zalagati za pokretanje referenduma o temi imigracije prema člankom 92. španjolskog ustava.

„Španjolci moraju reći kakav model kontrole imigracije žele”, rekao je Buxadé, prije nego što je prozvao ministra unutarnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska da podnese ostavku zbog tragičnog incidenta prošlog ljeta u kojem je trideset sedam migranata iz Maroka izgubilo život pokušavajući ući u Španjolsku.

Tijekom izjave dane novinarima, europarlamentarac Buxadé zahtijevao je da se „održe konzultacije sa španjolskim narodom u vezi modela useljavanja koji žele“ jer je već jasno da takozvane elite žele imigraciju koja je „ilegalna, masovna, i nekontrolirana”.

Nakon potvrde da su „svi ilegalni useljenički putevi“ u Europu širom otvoreni „od Cipra do Kanarskih otoka“, zastupnik VOX-a u Europskom parlamentu ustvrdio je da je rješenje problema „reforma Građanskog zakonika u pitanjima državljanstva kako bi se spriječilo njegovo stjecanje za sve oni koji ne dokazuju svoju usklađenost sa španjolskim načinom života“.

Zastupnik Buxadé je zatim istaknuo jasnu vezu između imigracije i nesigurnosti. Nešto što je francuski predsjednik Macron, unatoč nedavnom priznanju da su imigranti odgovorni za polovicu zločina u Parizu neprestano odbijao priznati.

„Ilegalni migranti odgovorni su za nasilje, nesigurnost i zločine na ulicama Stockholma, Pariza, Madrida, Barcelone ili Ceute, a posljednjih dana imali smo pokušaj ubojstva mladih Španjolaca u Tarragoni i Sevilli, masovne tučnjave u Valencia i Lavapiésu … Cijela Španjolska je već prožeta nesigurnošću i nasiljem“, rekao je Buxadé.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...