Subota, 20. travnja 2024.

STRAŠNO: Predsjednik Papinske akademije za život želi potporu Crkve kontracepciji i eutanaziji

„Vjerujem da biti za život ne znači jednostavno ponavljati tradicionalno protivljenje Crkve pobačaju i kontracepciji”, rekao je za britanski dnevnik „The Tablet“ Vincenzo Pagli, predsjednik Papinske akademije za život. On očekuje da će Franjo jednog dana izdati encikliku o umjetnom ograničavanju plodnosti, u kojoj će odobriti korištenje kontracepcije u određenim slučajevima.

„Rasprave o pobačaju ili eutanaziji postale su ideološke. Ono što nam je važno je biti za život na učinkovit, a nikako ideološki način. Zainteresirani smo za prevladavanje ideoloških predrasuda koje zagađuju promišljanje“, rekao je.

Kako podsjeća portal tysol.pl, Papinska akademija života ustima brojnih svojih predstavnika već duže vrijeme pokušava uvjeriti katolike da osuda kontracepcije, izražena, među ostalim, u enciklici Humanae Vitae Pavla VI. nije konačna i podložna promjenama.

„Crkva nije muzej arheoloških artefakata. On je živo tijelo. Potrebno je razviti cjelokupnu arhitekturu etičke dimenzije života. Onima koji se protive raspravljanju o ovim temama, kažem: Mislim da postoji dubok problem vjernosti Duhu. A to znači da je to patologija, to je bolesna vjera. I vjera u formulu, a ne u Duha”, rekao je.

Tijekom razgovora nadbiskup je branio i uključivanje Marianne Mazzucato, ekonomistice, u Akademiju. Uvjeravao je da je njezino stajalište o čedomorstvu podnošljivo jer … znanstvenica puno govori o problemu gladi i siromaštva, koji također donose puno smrti svijetu”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...