Četvrtak, 28. ožujka 2024.

2022. : Godina neizvjesnosti, ali i velike pobjede „pro-life“ pokreta

Mnogi su politički i društveni događaji obilježili 2022. godinu. Korona-virus, agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, energetska kriza, visoka inflacija, smrt kraljice Elizabete i kralja nogometa Pelea, prosvjedi u Iranu, svjetsko prvenstvo u Kataru na kojemu je Hrvatska ponovno ostvarila odličan rezultat itd. itd.

Živimo u vremenima tektonskih lomova geopolitičke scene. Stari poredak umire, a novi se još nije rodio. To su najopasnija razdoblja povijesti.

Rat u Ukrajini i povratak realizma

Događaj koji je najviše uzdrmao arhitekturu međunarodne sigurnosti bez dileme je rat u Ukrajini. Uz veliku pomoć Zapada u naoružanju Ukrajina pruža snažan otpor ruskoj vojsci, a ukrajinska vojska realizirala je i prve uspješne oslobodilačke operacije. U situaciji izostanka diplomacije i direktne strateške komunikacije, ali i nespremnosti na kompromise s bilo koje strane prilično je jasno da nas očekuje nastavak rata i velike neizvjesnosti na globalnoj razini. Henry Kissinger govori i o mogućem globalnom kaosu.

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu probila je sigurnosne barijere i proširile granice mogućeg. Richard Haass tako primjećuje da je agresija preokrenula „mnoge pretpostavke koje su utjecale na razmišljanje o međunarodnim odnosima u razdoblju nakon hladnog rata. Završio je praznik iz povijesti u kojemu su ratovi među državama bili rijetkost. Izgubljena je norma protiv stjecanja teritorija zemalja silom. I pokazalo se da ekonomska međuovisnost nije bedem protiv prijetnji svjetskom poretku. Mnogi su vjerovali da bi oslanjanje Rusije na zapadnoeuropska tržišta za izvoz energije potaknulo suzdržanost“.

Liberalna paradigma međunarodnih odnosa u mnogim je aspektima srušena. Javljaju se države kojima je nacionalistička paradigma važnija od trgovine i suradnje. Dolazi do velike obnove realizma i borbe za moć među državama i drugim akterima. Geopolitika ponovno dolazi u prvi plan, a to znači i njezine ključne aspekte kao što su sukob velikih sila i borba oko resursa i utjecaja.

Važna odluka američkog Vrhovnog suda

Iako je život u 2022. godini značio život u opasnim i neizvjesnim vremenima, pro-life pokret odnio je jednu veliku pobjedu od strateškog značaja. Naravno, riječ je o ukidanju presude u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. kojim je na saveznoj razini bilo priznato ustavno „pravo“ žene na pobačaj te je on legaliziran u cijeloj Americi. Aktivisti protiv pobačaja i kršćanski konzervativci desetljećima su zagovarali ukidanje spomenute presude, a svake godine su u Washingtonu održavali prosvjedne skupove u siječnju.

Nakon odluke Vrhovnog suda u mnogim su se državama počele zatvarati klinike za pobačaje. I dok pristaše lijevo-liberalne i woke ideologije rigaju vatru nakon odluke američkoga Vrhovnog suda, u mnogim američkim državama došlo je do radikalnog smanjenja ubijanja nerođene djece. U rujnu 2021. Teksas je postao prva savezna država koja je zabranila pobačaj nakon što se potvrde otkucaji srca nerođene bebe. Manje od šest mjeseci kasnije, podatci su pokazali da se broj pobačaja počinjenih u državi smanjio za otprilike šezdeset posto tijekom prvog mjeseca stupanja na snagu Teksaškog zakona o otkucajima srca.

U godini tmurnih događaja, opasnosti i neizvjenosti zaštita nerođene djece od ubijanja u SAD-u dala je određene razloge za optimizam. Zapad je danas duboko dekadentan i nastoji ubiti sve tragove kršćanskih vrijednosti. No Zapad nije samo ono što je danas, nego i ono što je ranije bio i ono što može biti.

Jedino povratak starim i prokušanim vrijednostima, bistrim izvorima može donijeti obnovu zapadne civilizacije i vratiti smisao zapadnom čovjeku. Kultura života, zaštita obitelji, zdravi patriotizam i kršćanstvo jedini su jamac budućnosti Staroga kontinenta, ali i općenito zapadne civilizacije. Sve drugo vodi u propast, u mračne vode besmisla.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...