Subota, 20. travnja 2024.

Započinje projekt vrijedan sto milijuna dolara za mjesto Kristova krštenja

Kralj Jordana (Abdulah II.) ima velike ambicije za budućnost Al-Maghtasa, navodnog povijesnog mjesta Kristova krštenja, jer 2030. želi obilježiti veliki jubilej (dvije tisuće godina) krštenja Kristova na rijeci Jordan.

Tako bi Al-Maghtas, koji je nekoliko kilometara udaljen od grada Jerihona, točnije „Betanija s onu stranu Jordana“ (usp. Iv 1, 28), uskoro trebao doživjeti velike promjene. Prema planu kralja Abdulaha II. i njegovog savjetnika za vjerska pitanja, princa Ghazija Bin Muhameda, postoji namjera da se preurede postojeći objekti, poštujući pritom integritet i duhovnu važnost ovog mjesta koje je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Preuređenje će koštati Jordan oko sto milijuna dolara.

Jedan od glavnih promotora projekta i bivši ministar rada, Samir Murad, tvrdi da je odbio prijedloge za luksuzne hotele, dajući prednost konceptu „biblijskog sela, koje će pokušati hodočasnike vratiti u razdoblje prije dvije tisuće godina, s jeftinim smještajem“. Proces izgradnje bi se trebao odvijati u dvije faze: prva, procijenjena na petnaest milijuna dolara, trebala bi biti dovršena 2023., a odnosi se na biblijsko selo. Druga, vrijedna osamdeset pet milijuna dolara, uključuje izgradnju „hotela s tri zvjezdice, komercijalnog prostora, muzeja, wellness centra i botaničkih vrtova”, trebala bi biti dovršena do jubileja. Samir Murad kaže da je ideja „stvoriti atmosferu sličnu onoj u starom gradu Jeruzalemu (al-Kudsu)“.

Al-Maghtas je nakon mirovnog sporazuma 1994. (između Izraela i Jordana) postao mjesto arheoloških iskapanja. Otkrivene su ruševine crkve i samostana iz bizantskog doba, kao i pustinjačke špilje i krstionica. Kompleks je otvoren za hodočasnike 2002. i stavljen pod brigu jordanske Kraljevske komisije. Jordanska inicijativa za Al-Maghtas ima za cilj privući posjetitelje, ali u isto vrijeme podsjetiti na duhovnu važnost ovog mjesta.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...