Petak, 29. ožujka 2024.

Frede Matiću, uzmi krunicu u ruke i prisjeti se Boga!

Na glavnom zagrebačkom trgu u subotu ujutro ponovno se klečalo. Papa Hadrijan VI. rekao je da je krunica „bičevanje đavla“. A kad se đavla bičuje onda i reži. Tako je ove subote održan i prosvjed tzv. Ženske mreže. Moglo se prosvjedu pronaći i tzv. transrodnih bića. Smeta im javno moljenje krunice. Ovima se pridružio i Predrag Matić Fred.

Zanimljiva je transformacija ovoga europarlamentarca. Posljednjih godina postao je najgorljiviji zagovornik ubijanja nerođene djece. On prednjači u aktivizmu koji teži što nesmetanijem ubijanju nerođene djece.

Demonska rezolucija

Progresivni Fred, koji svoj progres dokazuje zagovaranjem ubijanja nerođene djece, ne tako davno primio je nagradu za najboljeg europarlamentarca u području zaštite ljudskih prava. „Nagradilo“ ga zbog iniciranja demonske rezolucije Europskog parlamenta o pobačaju.

Rezolucijom se apelira na države članice Europske unije da uvedu „sveobuhvatni“ seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava te da se svakoj ženi omoguće pobačaj i druge zdravstvene „usluge“.

Za Matića i europarlamentarce koji su glasovali za usvajanje rezolucije pobačaj je „usluga“.

U jednome dijelu rezolucije Europski parlament izražava žaljenje što „ponekad uobičajena praksa u državama članicama dopušta liječnicima, a ponekad i cijelim zdravstvenim ustanovama, da odbiju pružati usluge na temelju takozvanog prigovora savjesti, što dovodi do uskraćivanja skrbi u vezi s pobačajem na temelju vjere ili savjesti te ugrožava život i prava žena“.

Europski parlament, dakle, žali što postoji institut priziva savjesti. Postavlja se stoga pitanje: žele li dični EU parlamentarci dugoročno derogirati taj institut i svim liječnicima ginekolozima nametnuti vršenje „usluge abortusa“?

Kafkijanske transformacije

S obzirom na navedeno, posve je očekivano što se Matić pojavio na današnjem prosvjedu. O mnogim pitanjima on je svojedobno zauzimao radikalno drugačija stajališta nego danas. Zanimljive su te kafkijanske transformacije.

Matiću danas smeta krunica. No ajmo vidjeti što je ranije govorio o ovoj molitvi.

U razgovoru za „Veritas“ Matić je 2006. rekao: „Vjera u Boga je velika stvar. Kad smo se našli tamo u Vukovaru, u onome okruženju, ostavljeni od svih, onda smo mogli vjerovati samo u jednu osobu, u jednu moć koja nas nije ostavila, a to je Bog. Kad je neka frka ili tome slično, tada se i najveći nevjernik prisjeti Boga pa kaže: ‘Pomozi Bože!’ Već je ušlo u legendu da su naši branitelji imali krunice oko vrata. Skoro svi smo imali krunice oko vrata. I oni koji su vjerovali u Boga, a i oni koji nisu vjernici. I u najtežim trenucima znali smo je stiskati u ruci. To je taj dio u kojemu ja mogu govoriti o vjeri“.

Ne želimo sada ulazi u Matićeve transformacije, no parafrazirat ćemo njega samoga iz 2006. i pozvati ga: Frede Matiću, uzmi krunicu u ruke i prisjeti se Boga!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...