Petak, 03. svibnja 2024.

SMETA IM I SHAKESPEARE Kako se tzv. woke jurišnici obračunavaju s temeljima zapadne civilizacije

Tzv. Overtonov prozor posljednjih se desetljeća toliko pomaknuo u lijevo da su mnoge ranije posve legitimne konzervativne ideje danas proglašene ekstremnima. A kad se nešto proglasi ekstremnim ono gubi pravo javnosti te dolazi na udar tzv. kulture otkazivanja koju provode dobro raspoređeni otkazivači raspoređeni na strateškim mjestima u politici, medijima i tzv. nevladinom sektoru.

Kultura otkazivanja obračunava se sa živim pojedincima, koji predstavljaju smetnju tzv. mainstreamu, ali i s mrtvima. Glavna kanadska arhivistica tako je odredila brisanje 7,000 stranica arhiva jer sadrže uvredljive dijelove.

Razmatra se i izbacivanje iz lektire pojedinih naslova jer navodno sadrže uvredljive i ekstremističke elemente. Karakteristika je kulture otkazivanja ta da pojedine fenomene povijesno ne kontekstualizira, nego ih prosuđuje prema kriterijima današnje protukršćanske i permisivne civilizacije.

Organizirana borba protiv prošlosti

Cijeli Zapad vodi organiziranu borbu protiv svoje prošlosti. Obračunava se sa svojim samim temeljima. Stanford University tako je bio prvi koji je još 1963. iz kurikula ukinuo predmet Zapadna civilizacija jer je ovaj bio „eurocentričan“ i predstavljao je „indoktrinaciju bijelih muškaraca“.

U međuvremenu Zapad je učinio mnoge korake na vlastitu samoukidanju. Do kuda takva suluda ideja ide ponajbolje svjedoče recentni primjeri iz Velike Britanije.

Naime, zaštitni program britanske vlade Prevent objavio je vodič koji označava neke od najpopularnijih britanskih filmova, televizijskih serija i literature kao moguće znakove krajnje desnog ekstremizma.Među navedenima su Gospodar Prstenova, cjelokupna djela Williama Shakespearea i ratni film Rušitelji brana.Popularne britanske satirične televizijske serije Yes Minister i The Thick of It također su suspektne zbog „poticanja simpatija krajnje desnice”.

Osim Shakespearea kao potencijalni izvori ekstremizma označena su djela od Chaucera, Miltona, Tennysona, Kiplinga, Orwella, Huxleya, i Edmunda Burkea.

Dakako, isti se program Prevent slabo bori protiv realnog ekstremizma islamističke prirode. Jasno je, dakle, da se radi o još jednoj woke svinjariji.

Narod bez korijena nema budućnost

Povjesničar i televizijski voditelj Andrew Roberts komentirajući popis suspektnih knjiga istaknuo je kako se radi o popisu lektiru za svakoga tko želi civilizirano obrazovanje. Radi se o nekima od najvećih djela u zapadnom kanonu.

Jurišnici woke ideologije jako dobro znaju da narod bez korijena nema budućnost. A njegovi su korijeni i u velikim djelima zapadne civilizacije.

U vremenu koje želi uništiti svaku tradiciju i povijesno pamćenje, a tamo gdje se govori o prošlosti Zapada želi ju se izjednačiti s kolonijalizmom i rasizmom, nove naraštaje treba, sukladno uzrastu i razvoju, upoznati s velikim djelima kršćanske teologije, ali i općenito velikim djelima zapadne civilizacije koja je izrasla iz spoja kršćanstva, grčke filozofije i rimskoga prava. Klasično obrazovanje treba pružiti spoznaju o tome kako je nastalo veličanstveno zdanje zapadne civilizacije.

Zapad nije samo ono što je danas, nego i ono što je bio i ono što može biti. Njegovo samoukidanje kreće obračunom s velikim kulturnim djelima zapadne civilizacije.

Ne dopustimo zastupnicima suludih ideologija uništenje jedine kuće koju imamo…

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...