Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Pogrom nad kršćanima u Pakistanu

Pakistanska policija uhitila je 129 muslimana koji su sudjelovali u napadima na kršćanske crkve i domove u gradu Jaranwala u blizini Faisalabada u istočnom dijelu zemlje.

Povod za napad bilo je navodno bogohuljenje protiv islama, koje se sastoji u skrnavljenju Kur’ana koje je navodno počinio jedan kršćanin.

Napadi koji su se dogodili u srijedu, 16. kolovoza, jedni su od najrazornijih za Kristove sljedbenike u zemlji. Kršćani Jaranwalija napustili su svoje domove i pobjegli na sigurnija mjesta. Međutim, jučer su se počeli vraćati zajedno.

U napadima je spaljena jedna crkva, četiri su oštećene, a više od 20 stambenih kuća je zapaljeno ili uništeno. Razmjeri nasilja potaknuli su vlasti da rasporede dodatne policijske snage i vojnike u Jaranwali kako bi uspostavili red u gradu.

Napadi su započeli nakon što je nekoliko muslimana reklo da su kršćane kako trgaju stranice iz Kur’ana, bacaju ih na tlo i pišu im uvredljive komentare.

Prema pakistanskom zakonu, bogohuljenje se može kazniti smrću. Međutim, ovo je kazneno djelo nejasno definirano. Njegovi zakoni se često koriste kao oružje u sporovima oko novca, imovine ili poslova između muslimana i nemuslimana. U Pakistanu, koji je obilježen vjerskim napetostima, čak i jednostavne optužbe za bogohuljenje često dovedu do linča.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...