Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Gubitak smisla i zdravog razuma

Nije poželjno i dobro vezano uz Hrvatsku širiti samo crnilo i negativne vijesti. U Hrvatskoj se, daleko od kamera tzv. mainstream medija, događaju i mnoge pozitivne stvari.

Postoje mnogi vrijedni pojedinci, obitelji i organizacije koje život u Hrvatskoj čine boljim i ugodnijim. I na ekonomskom i na društvenom planu.

Ipak, demografska situacija u Hrvatskoj teško se može opisivati ikako drugačije nego kao katastrofalna. Nakon tzv. lockdowna broj rođene djece dodatno se smanjuje, a neveselo zvuči i vijest da je Hrvatska u posljednjih deset godina izgubila gotovo 60,000 učenika.

Istodobno, gotovo 50 posto mladih razmišlja o napuštanju Hrvatske.

Patološki fenomen

Postoje dobronamjerni ljudi koje ove vijesti zabrinjavaju. Razumnim je ljudima jasno da nastavak dosadašnjih trendova ugrožava opstanak Republike Hrvatske u svijetu u kojemu se surovi realizam na velika vrata vratio kao osnovni modus operandi u međunarodnim odnosima.

Hrvatska, ali i mnoge druge postsocijalističke zemlje pretvorene su u (polu)kolonijalni rasadnik jeftine radne snage i resursa bogatijih zemalja EU-a. I u isto vrijeme i ovim zemljama nedostaje radne snage što rezultira uvozom sve većeg broja stranih radnika. Sve to mijenja identitet europskih zemalja.

Postoje, međutim, i oni pojedinci koje negativni trendovi nimalo ne brinu. Štoviše, kad se na nekoj društvenoj mreži objavi vijest kao što je ona da je u Hrvatskoj u posljednjih deset godina izgubljeno 60,000 učenika oni reagiraju s tzv. „ha-ha“ smajlićima.

Njima je urnebesno smiješno to što se Hrvatska prazni i što će u konačnici i oni sutra „uživati“ posljedice takvih trendova i u ekonomskom i u sigurnosnom smislu.

Više bi se medicinskih grana, ali i drugih znanosti trebalo pozabaviti ovim patološkim fenomenom, no on jasno ukazuje na gubitak vrijednosnih orijentira, na gubitak smisla i zdravog razuma.

Gubitak vrijednosti

Gubitak smisla, ideala i vrijednosnih orijentira, beznađe i ravnodušnost, nespremnost na žrtvu i odricanje, nemir i osjećaj praznine i odbačenosti…

Ove pojave bitno obilježavaju stanje duha suvremenoga zapadnog čovjeka koji sve manje znade kako osmisliti život sadržajima koji će mu pružiti istinsku nadu i zadovoljstvo.

Viktor Frankl pisao je o patnji zbog besmislena života. Ukazivao je na to da je patnja zbog duboke besmislenosti i tegobne praznine bolest našeg vremena.

Takvome nezdravom stanju bitno doprinose tzv. mainstream mediji koji se izruguju iz svih vrijednosti koje su još do jučer predstavljale zdrav razum zapadne civilizacije.

Među tim vrijednostima kršćanstvo igra najvažniju ulogu, a upravo je ono danas pod najsnažnijim udarima različitih ideologija.

Vrijednosni sustav ne Zapadu potpuno se poremetio posljednjih desetljeća. Od tuda kreću svi zapadni problemi.

Koliko su toga svjesne sve nesposobnije i sve dekadentnije zapadne političke elitu?

Nimalo ili vrlo malo. One sviraju dok Titanic tone.

Ledene sante vrlo su blizu, no to vjerojatno ne briga one „ha-ha“ aktiviste koji se smiju vlastitoj gluposti i vlastitoj propasti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...