Nedjelja, 28. travnja 2024.

Hrvatska: Zemlja svakojakih čuda

Hrvatska je zemlja velikih prirodnih ljepota, ali i zemlja svakojakih čudesa. Tako su jedne dnevne novine danas izvijestile o tome da u Hrvatskoj sve pada – broj stanovnika, broj rođene djece i broj sklopljenih brakova, ali broj birača nekim velikim čudom i dalje ostaje isti. Broj birača čak je 470 tisuća veći od broja punoljetnih stanovnika.

Na ovaj se podatak ukazuje pred svake izbore, ali se ne poduzima baš ništa kako bi se sredili birački popisi. Nekome očito odgovara takvo stanje jer omogućuje manipulacije i izborni inženjering. Slično vrijedi i za izborni zakon. Novi predloženi model izbornih jedinica ne mijenja bitno stanje stvari.

Niz je strukturnih problema koji opterećuju hrvatsko društvo i državu.

Klijentelizam

Pravosuđe je rak rana hrvatske države. Ono je glavni zaštitnik klijentelističko-koruptivnog modela političkih, ekonomskih i društvenih odnosa. Ono destimulira poduzetničku atmosferu, tjera investicije i generira sustav negativne selekcije.

Slično vrijedi i za visokobirokratiziranu javnu upravu koji pridonosi petrificiranju klijentelističkog modela koji stvara stanje nepravde i tjera ljude iz Hrvatske.

Dr. Tado Jurić ističe da je korupcija „učinila čak više štete hrvatskom nacionalnom identitetu, osjećaju zajedništva i solidarnosti i hrvatskoj kulturi generalno nego što iznosi šteta koju je nanijela gospodarstvu, koja je neupitno enormna. Glavni negativan utjecaj korupcije odrazio se na ljudski kapital i političku stabilnost u državi. U hrvatskom društvu korupcija je postala nekom vrstom privilegija elita pri čemu ne treba miješati tzv. krupnu korupciju, političku korupciju i klijentelizam te tzv. građansku korupciju“.

Demografske politike moraju postati temelj svih razvojnih politika. Hrvatska demografski izumire pa se postavlja pitanje za koga se grade mostovi i ceste? Potrebno je stvoriti klimu koja će Hrvate zadržavati u državi i privlačiti povratak iseljenih. Useljeničke politike moraju biti vrlo restriktivne osim ako ne želimo da se u vrlo kratkom roku temeljito izmijeni identitet hrvatske države.

Put u propast

Hrvatskoj je potrebna suverenistička politika koja će se odražavati na svim područjima, od kulture i obrazovanja do vanjske politike. Politika prosvijećenog sluganstva Hrvatskoj je donijela samo poraze.

Nalazimo se u godini koja prethodi tzv. superizbornoj godini. Već ovu jesen možemo očekivati početak neformalne kampanje. Očekuju nas europarlamentarni, parlamentarni i predsjednički izbori. Očekuje nas snažna predizborna mobilizacija s obzirom na to da je u igri velik broj položaja i sinekura.

Izbori se svode na zadovoljavanje partikularnih interesa i namirivanje partijskih trčkarala. O krucijalnim problemima raspravlja se na razini floskula i općih mjesta. Za ozbiljnu politiku potrebno je imati ljude od integriteta, ljude koji imaju organizacijske sposobnosti i širinu. Na žalost, kriza vodstva nije problem samo Hrvatske, nego i općenito Europe danas.

Ipak, i u Hrvatskoj će se uskoro morati početi razmišljati o korjenitom zaokretu i postizanju konsenzusa o ključnim strateškim politikama. Dosadašnje politike put su u sigurnu propast.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...