Petak, 03. svibnja 2024.

„SRPSKI SVET“: Četnički vojvoda na čelu crnogorske skupštine

Crna Gora danas dobiva novu vladu na čelu koje je čelnik Pokreta Europa Milojko Spajić. Za predsjednika crnogorskog parlamenta prethodno će izabrati čelnika prosrpske i proruske desnice Andriju Mandića čija koalicija „Za budućnost Crne Gore“ daje manjinsku potporu Spajićevoj vladi.

U novoj vladi uz Pokret Europa ulaze demokrati višeg predsjednika parlamenta Alekse Bačića, prosrpski SNP i albanske nacionalne stranke. U oporbi ostaju Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrati, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa.

Spajić je kao četiri ključna vanjskopolitička prioriteta naveo članstvo Crne Gore u EU, aktivno i kredibilno članstvo u NATO-u, unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa te jačanje uloge Crne Gore u multilateralnim organizacijama.

Ovako formulirani vanjskopolitički prioriteti ne izazivaju bilo kakvu bojazan. No ako znamo da potporu novoj vladi daje Andrija Mandić, četnički vojvoda, onda se možemo zapitati dolazi li na vlast u Crnoj Gori rezervna inačica tzv. srpskog sveta?

Četnički vojvoda na čelu crnogorske skupštine

Suverenističke stranke u Crnoj Gori održat će danas prosvjed u 18 sati pred crnogorskom skupštinom zbog izbora Mandića za predsjednika crnogorske skupštine. I zapadna veleposlanstva upozorile su na opasnost koja dolazi njegovim izborom na čelo skupštine.

Mandićeva će stranka kontrolirati mnoga javna poduzeća (što će u financijskom smislu dati vjetar u leđa velikosrpskim planovima u ovoj državi), a pozicija čelnika zakonodavne vlasti davat će „srpskom“, a onda i ruskom svijetu uvid u povjerljive informacije koje Crna Gora dobiva kao članica NATO-a.

Suradnju Spajića s Mandićem tako su kritizirale Sjedinjene Američke Države koje su upozorile da u vladi ne mogu biti snage koje se protive sankcijama Rusiji te relativiziraju agresiju na Ukrajinu i osporavaju neovisnost Kosova.

Najnovija raspodjela političke vlasti u praksi značajnu političku moć daje protivnicima euroatlantskih politika koji svoje partnere traže u Rusiji i politici „srpskog sveta“. DF Andrije Mandića kontrolira zakonodavnu vlast što donosi i veto poziciju u skupštini.

Ta stranka nije u poziciji klijentelističke strančice koje će se zadovoljiti s nekoliko po državnu politiku beznačajnih sinekura, nego će imati ključan utjecaj na državne politike. A tko zna, za nekoliko mjeseci suradnja se može dignuti i na višu razinu ako će Spajić vidjeti da sadašnji prelazak crvene linije ne izaziva pretjeranu reakciju Zapada.

Stranka koja je 2016. sudjelovala u pokušaju državnog puča, koji je trebao rezultirati uvlačenjem Crne Gore i srpski i ruski svijet, sada je dio vlasti u Crnoj Gori.

To je jasno upozorenje i susjednim državama, a posebno Hrvatskoj koja ima loša iskustva s prosrpskim vlastima u Crnoj Gori.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...