Četvrtak, 09. svibnja 2024.

Vladi predani potpisi peticije za zaštitu djece od nezakonitog istospolnog posvajanja

 

Na Svjetski dan djece, 20. studenog 2023., udruga Vigilare predala je više od 30 000 potpisa prikupljenih u peticiji pod nazivom „Zaštitimo djecu od homo-posvajanja“.

Na konferenciji za medije koja je tom prilikom održana na Gornjem gradu pod freskom Svete obitelji (Brezovačkog 2) govorili su predsjednik Udruge Vigilare dr. sc. Vice Batarelo, u ime Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris dr. sc. Joško Badžim i mag. iur. Filip Đekić te g. Robert Dumančić, kao udomitelj i posvojitelj djece.

Dr. sc. Vice Batarelo istaknuo je da su dan i mjesto okupljanja vrlo simbolični – podno slike Svete obitelji na kojoj su majka, otac i dijete jer se radi upravo o najboljem interesu djece koji je najvažniji i koji treba poštivati kod zbrinjavanja u udomiteljske i posvojiteljske obitelji, posebno kada se radi o traumatiziranoj domskoj djeci.

Naveo je da je peticija spomenuti broj potpisa prikupila u kraćem razdoblju, zadobivši probni karakter u pogledu ispitivanja javnog mišljenja temi (istospolnog) posvajanja djece.

O razlozima pokretanja peticije istaknuo je da je primarno bilo zauzeti se za poštivanje najboljeg interesa svakog djeteta, a koji su ugroženi zbog lošeg funkcioniranja sustava socijalne skrbi, sudskog aktivizma i ideologizacije vladajuće stranke; potom suprostaviti se vrlo jakom homoseksualnom lobiju koji želi udomljavati i posvajati djecu te radi poštivanja hrvatskih zakona koji ne dopuštaju da istospolne obitelji posvajaju i udomljavaju djecu, a koji pojedini hrvatski sudovi u posljednje vrijeme krše.

Također, kao jedan od razloga naveo je i slabe i dvolične političare, posebice iz vladajućeg HDZ-a i spornu odredbu iz stranačkog programa (rubrika Obitelj) koja jasno pokazuje da nije riječ o demokršćanskoj, domoljubnoj i konzervativnoj stranci koja odražava običaje, vjeru i tradiciju hrvatskog naroda.

Iznio je da se ovom peticijom od Vlade traži da donese definiciju obitelji u Obiteljskom zakonu, da se drži postojećih hrvatskih zakona i da prestanu socijalni eksperimenti nad domskom djecom u kojima oni imaju ulogu pokusnih kunića te da Hrvatskom saboru predloži donošenje Deklaracije o obitelji čiji su prijedlog sastavili pravnici iz Ordo Iurisa.

U slučaju oglušivanja o navedene zahtjeve, istaknuo je da će se pokrenuti sudski sporovi, nastaviti lobirati i stvarati javni pritisak te da će se sa srodnim udrugama i suradnicima razmotriti mogućnost pokretanja referendumske inicijative o tome što je obitelj i da jedino otac i majka mogu posvajati i udomljavati djecu.

Istaknuo je i da su Deklaraciju o obitelji od stranaka, za sada, podržali Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti.

Dr. sc. Joško Badžim komentirao je ovu temu s pravne strane. Naveo je da prepuštanje djece istospolnim parovima nema uporišta u hrvatskim zakonima, počevši od Ustavnog suda pa do viših i nižih drugih sudova. Istaknuo je da je ideologizacija interesa djece nedopustiva i da je treba spriječiti.

Izvijestio je da je Ordo Iuris pripremio prijedlog amandmana na Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu koji će zbrinjavanje djece usmjeriti na zajednice koje se temelje na braku kao zajednici muškarca i žene.

Mag. iur. Filip Đekić je napomenuo da je odluka Visokog upravnog suda iz svibnja 2022. (slučaj Šegota – Kožić) da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece protuzakonita i određena vrsta tzv. ‘mekog prava’ kako bi se u budućnosti mijenjao zakon, što podsjeća na presedansko pravo koje hrvatski pravni sustav ne poznaje te da su hrvatski zakoni po ovoj pitanju vrlo jasni.

Udomitelj i posvojitelj troje djece, gosp. Robert Dumančić u svojem je obraćanju kazao da ima dugogodišnje iskustvo sa sustavom socijalne skrbi po pitanju udomljavanja i posvajanja.

Spomenuo je studije iz SAD-a koje su pokazale da je za djetetov uspjeh u životu važno da završi srednju školu i odraste uz oca i majku. Najugroženija su djeca, kazao je, ona koja odrastaju u domovima koji više izgledaju kao zatvor te da bi trebalo pokrenuti kampanju da se ti domovi na koncu zatvore.

U domovima se trenutno nalazi 661 dijete, uz 240 starije djece u stambenim zajednicama. S druge strane, mogućih posvojitelja u registru ima 1 400 i gotovo isto toliko mogućih udomitelja. Iz svega proizlazi da postoji više nego dovoljan broj udomitelja i posvojitelja te da djecu iz njihovih disfunkcionalnih obitelji nema potrebe davati u drugu disfunkcionalnu obitelj.

Komentirao je i mit da djecu u hrvatskim domovima nema tko zbrinuti – što neki lobiji koriste kao argument za davanje djece istospolnim parovima – rekavši da 1 400 bračnih parova godinama čeka da udome ili posvoje dijete. Sve to potiče korupciju da se ‘preko reda’ i ‘preko veze’ dođe do djece, što graniči s trgovanjem djece.

Obraćanje je zaključio s činjenicom da Međunarodne konvencije govore o pravu djeteta na odrastanje u obitelji dok, s druge strane, pravo na roditeljstvo ne postoji, već postoji samo pravo djeteta na život u obitelji.

Na kraju konferencije, peticijski potpisi i poseban dopis predsjedniku Vlade sa iznesenim zahtjevima – među kojima i onaj za sastanak s premijerom – predani su Uredu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...