Petak, 03. svibnja 2024.

Vigilare i Ordo Iuris na svjetskom susretu 40 dana za život

Predstavnici udruga Vigilare dr. sc. Ivan Mihanović i Ordo Iuris Hrvatska Filip Đekić sudjelovali su na međunarodnom susretu jedne od najvećih svjetskih pro-life organizacija 40 dana za život (40 days for life) koja se održala u Rimu od 2. do 4. veljače 2024. godine.

Sjedište organizacije nalazi se u Teksasu (SAD) odakle je 2004. godine započeo njezin rad na zaustavljanju pobačaja što se do danas proširilo u mnoge zemlje svijeta.

Na konferenciji se okupilo dvjestotinjak predstavnika inicijative iz dvadeset i pet zemalja svijeta: većeg dijela Europe te SAD-a, Australije, Japana, Južne Koreje, Tajvana, Meksika, Kolumbije, Venezuele. Sudionici su slušali predavanja, svjedočanstva i izvješća o stanju pro-life pokreta u mnogim zemljama i njihovim aktivnostima.

Uz predsjednika Shawna Carneyja, značajan nastup na otvorenju zabilježio je dr. sc. Julio Loredo de Izcue, predsjednik TFP-a Italije koji je govorio o pobačaju kao marksističkom oruđu u kontekstu kulturne i seksualne revolucije. Opisao je koliko je kultura pobačaja bila duboko ukorijenjena u komunizmu, od Lenjina koji je želio da žene budu protiv majčinstva, do Gramscijeve kulturne hegemonije, Frankfurtske škole i freudovskog marksizma iz 1960.-ih.

Jedan od zapaženih nastupa imala je i Isabel Vaughan-Spruce, voditeljica 40 dana za život i osnivačica Hoda za život u Velikoj Britaniji koja je zbog nepravednih zakona više puta uhićivana, posljednji jer je održavala tihu „misaonu molitvu“, što su prenijeli i mnogi mediji.

Hrvatska ima posebnu ulogu u cijelom pokretu te brojnošću mjesta molitvenih bdijenja na javnim mjestima (bolnicama, domovima zdravlja), centara za život i pružanju emocionalne, psihološke i materijalne pomoći ugroženim obiteljima, slovi kao primjer svima drugima u borbi za nerođene i pomoć majkama u nevolji.

Bitno je navesti da Hrvati i u Njemačkoj predvode inicijativu 40 dana za život.

Važnu ulogu u 40 dana za život na europskoj razini ima Hrvat Tomislav Čunović, danas izvršni direktor. On je 2017. pokrenuo molitvena bdijenja u Frankfurtu, unatoč snažnim napadima sotonista i sodomitskih aktivista. Bio je i prvi predsjednik Ordo Iuris Hrvatska. U svojem izlaganju govorio je o potrebi za svetim odvjetnicima, o pozitivnom pravu, kao i o pravnoj bitci oko tampon-zona u Njemačkoj.

Godišnje nagrade uručene su dvjema Hrvaticama: Petri Milković, voditeljica 40 dana za život u Hrvatskoj koja je doprinijela širenju kampanja na gotovo 40 mjesta molitvenih bdijenja diljem zemlje, i Pavici Vojnović koja se u Pforzheimu hrabro borila i podnosila nepravednu sudsku represiju zbog molitve protiv ubijanja nerođene djece.

Životno svjedočanstvo sa svima je podijelila Martina, mlada Švicarka iz Bosne i Hercegovine, iznijevši dramatično iskustvo o hrabrom nošenju s rizičnom trudnoćom i milostima koje se danas ogledaju u njezinim dvjema djevojčicama. „Bogu ništa nije nemoguće, a bi maternica bi trebala biti „najsigurnije mjesto na planetu“, bio je zaključak njezina izlaganja.

Još su nastupili dr. Pilar Calva, bioetičarka i liječnica (Meksiko), suradnica utemeljitelja moderne genetike dr. Jeromea Lejeunea, dr. Antonio Brandi, predsjednik Pro Vita e Famiglia (Italija), dr. Juana Acosta, odvjetnica i direktorica Pravne klinike za javni interes i ljudska prava na Sveučilištu La Sabana (Kolumbija), dr. Donato Burrito (Florida).

Sve sudionike potaknulo se da donesu odluku o prekidu pobačaja u mjestima gdje žive. Bez obzira na prepreke i križeve koji su neizbježni, voditelji su ohrabreni da ne bježe od poteškoća, već da prikažu svoj rad Bogu.

Predstavnici Vigilare i Ordo Iuris Hrvatska s izvršnim direktorom Tomislavom Čunovićem

Ostale fotografije pogledajte u Galeriji.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...