Subota, 04. svibnja 2024.

Apsurdne tvrdnje Whoopi Goldberg: Tvrdi da se zabrana pobačaja ne može iščitati iz Dekaloga

Popularna glumica i voditeljica emisije „The View“ Whoopi Goldberg iznijela je bizarnu obranu navodnog prava na ubijanje beba u utrobi njihovih majki. Navela je da Deset zapovijedi ne zabranjuju pobačaj, dok se zapovijed „Ne ubij“ ne odnosi na pobačaj.

Emisija „The View“ raspravljala je o izjavi Donalda Trumpa koji se u ponedjeljak izjasnio protiv proširenja pravnog djelokruga zaštite života na nacionalnoj razini, ustvrdivši da bi daljnje zakonodavno djelovanje o pobačaju trebalo prenijeti na pojedine države. „Nitko nije dužan pobaciti. Nikada ne morate imati pobačaj i nadam se da ga nitko nikada ne će morati imati“, rekla je Goldberg.

Ujedno je izrazila apsolutnu potporu ženama koje odluče ubiti svoju nerođenu djecu. „Poduprijet ću te ako odlučiš da je to ono što trebaš učiniti, jer ne poznajem tvoj život, a ako kažeš da je to ono što ti treba, onda ću to učiniti“, rekla je. „To ste samo vi, vaš liječnik i Bog. O ovome ne morate razgovarati ni s kim drugim i to se ne spominje u Deset zapovijedi“, dodala je. Glumičin sugovornik Sunny Hostin predložio je pro-life organizacijama da se pozovu na 5. zapovijed „Ne ubij“.

Prema Goldberg, peta zapovijed Dekaloga ne spominje pobačaj jer „mi dopuštamo ratove cijelo vrijeme“. „Dakle, ili ne ubijaj sve i svakoga ili moramo razgovarati o svim stvarima koje ti i ja trebamo učiniti“, tvrdila je. U međuvremenu, riječi iz Knjige Izlaska (Izlazak 20:13) treba bolje shvatiti kao „ne ubij“.

Sveto pismo i Učiteljstvo Crkve ne isključuje ubojstvo u samoobrani ili radi spašavanja života druge osobe. Istodobno, namjerno i nepotrebno oduzimanje ljudskog života smatra se teškim kaznenim djelom. Općenito se shvaća da je Bog stvorio ljude „na svoju sliku“, što znači da ljudski život ima ogromnu intrinzičnu vrijednost, a na drugim mjestima Biblija upozorava da su „ruke koje prolijevaju nevinu krv“ „gnusoba“ u Božjim očima. Štoviše, u Zakoniku saveza, koji sadrži najstariju biblijsku zbirku kaznenog prava, izazivanje pobačaja jasno se smatra zločinom (Izl 21,22-23).

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...