Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Istraga pokazala prodaju tableta za pobačaj u državama u kojima je to zabranjeno

Nedavno objavljena istraga detaljno je pokazala kako desetci mrežnih stranica šalju tablete za pobačaj u države u kojima je ubijanje nerođene djece protuzakonito, bez potrebe za receptom ili potvrdom dobi.

No čini se da se nijedan od ovih dobavljača lijekova za pobačaj ne suočava s pravnim izazovima, otkrio je Daily Wire. To se događa unatoč činjenici da američki zakon i dalje zahtijeva da dobavljači tableta za pobačaj provjeravaju recepte i unatoč njihovom kršenju državnih zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuju pobačaje.

Institut Guttmacher, koji se zalaže za pobačaj, nedavno je objavio nova istraživanja koja pokazuju da je 63 posto pobačaja u 2023. obavljeno putem tableta, nastavljajući stalan porast od nula posto od 2000., kada je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) prvi put odobrila mifepriston za pobačaj. S obzirom na to da su ovi podaci uključivali samo službene brojke zdravstvenih ustanova, postotak pobačaja obavljenih pilulom vjerojatno je znatno veći.

Vrhovni je sud prošli tjedan saslušao usmene argumente o tome treba li FDA ponovno uspostaviti ograničenja slanja mifepristona poštom koja je ukinula Bidenova administracija. Zagovornici prijašnjih propisa često tvrde da tablete za pobačaj predstavljaju ozbiljne rizike za žene. Osim ubijanja njihove bebe, tu je uključeno krvarenje, naknadne operacije i infekcije. Istraživanje Instituta Charlotte Lozier pokazuje „53 % veći rizik za posjet hitnoj službi zbog komplikacija pobačaja nego nakon kirurškog pobačaja“.

Unatoč značajnom potencijalu ovih pilula da ugroze živote žena, mnogi dobavljači pilula za pobačaj nastavljaju tajno izdavati lijekove bez obzira na to jesu li njihovi primatelji mladi tinejdžeri. Prema Daily Wireu, pružatelji usluga „obično usmjeravaju korisnike na korištenje diskretnih metoda plaćanja“ kako bi se osigurala anonimnost, poput kriptovaluta.

Ove web stranice uvelike pridonose navodno nesmanjenoj prevalenciji pobačaja čak i nakon poništenja Roe v. Wadea. Nedavno istraživanje Instituta Guttmacher o pilulama za pobačaj pokazalo je da je „povećan pristup i korištenje pobačaja lijekovima vjerojatno jedan od razloga zašto je ukupni broj pobačaja u službenom sustavu zdravstvene zaštite porastao za 10 % na nacionalnoj razini između 2020. i 2023.“ – a tu se ne računaju prikrivene isporuke tableta za pobačaj.

Jedna od organizacija koja je najviše pomogla u usmjeravanju tinejdžera i žena na ove ilegalne pružatelje pilula za pobačaj jest Plan C. Ova stranica, između ostaloga, savjetuje ženama koje imaju medicinske komplikacije zbog tableta za pobačaj da nisu dužne reći liječnicima o svom pobačaju ako odu u bolnicu. Čak i prije nego što je FDA ublažila ograničenja pilula za pobačaj 2023., najmanje 23 grupe za ljudska prava pozvale su FDA da zabrani pilule za pobačaj kao neposrednu opasnost za javno zdravlje. Među potpisnicima je vodstvo Američkog koledža pedijatara, Američko udruženje opstetričara i ginekologa koji se zalažu za život, Live Action, Students for Life of America, Samaritan’s Purse i Susan B. Anthony List.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...