Srijeda, 01. svibnja 2024.

Istraživanje: Većina djece koja su zbunjena oko svoga spola to prerastu kao odrasli

Većina djece koja su zbunjena oko svoga spola prerastu taj osjećaj kada odrastu, pokazalo je istraživanje.

Studija, koju su proveli istraživači na Sveučilištu Groningenin u Nizozemskoj, uključivala je ispitivanje 2770 spolno zbunjene djece svake tri godine i ispitivanje njihovih osjećaja po tom pitanju, prema izvješću Daily Maila. Na početku istraživanja, otprilike jedno od desetero djece (11 posto) navodno je izražavalo „rodno nezadovoljstvo“ u različitim stupnjevima, ali do dobi od 25 godina samo je jedno od 25 (4 posto) reklo da „često“ ili „ponekad“ osjeća nezadovoljstvo svojim spolom.

„Rezultati trenutne studije mogli bi pomoći adolescentima da shvate da je normalno imati neke sumnje u vezi s vlastitim identitetom i svojim rodnim identitetom tijekom ovog dobnog razdoblja te da je to također relativno često“, zaključili su istraživači. Upravo zato ovo istraživanje služi kao veliki udarac onima koji tvrde da bi djeca trebala moći primati lijekove u svrhe povezane s transrodnim osobama, kao i medicinske postupke povezane s transrodnim osobama.

Patrick Brown, suradnik konzervativnog think tanka Ethics and Public Policy Center za Daily Mail je rekao da studija daje još više razloga da budemo skeptični prema agresivnim koracima za olakšavanje rodne promjene u djetinjstvu i adolescenciji potvrđujući kako politike koje zabranjuju promjenu spola za maloljetnike imaju velikog smisla.

Nizozemsko istraživanje objavljeno je u časopisu Archives of Sexual Behavior, a navodno je jedno od najdužih istraživanja koja se bave problematikom djece koja su zbunjena oko svog spola.

Istraživači su zaključili da se spolno nezadovoljstvo, iako je relativno uobičajeno tijekom rane adolescencije, općenito smanjuje s godinama  te se čini da je povezano s lošijim samopoimanjem i mentalnim zdravljem tijekom razvoja.

Dr. Jay Richards, direktor Centra za život, religiju i obitelj Richarda i Helen DeVos, rekao je za Daily Mail: „Već više od desetljeća znamo da većina djece koja doživljavaju nevolje sa svojim spolnim tijelima riješe te osjećaje nakon što prođu kroz prirodni pubertet”.

Richards je dodao da postoje drugi izvori koji otkrivaju da je čak 88 posto rodno disforičnih djevojčica i čak 98 posto rodno disforičnih dječaka u prethodnim naraštajima odustalo ako im je dopušteno proći kroz prirodni pubertet.

„Ove dvije činjenice jasno pokazuju zašto je ‘rodno afirmirana skrb’ o maloljetnicima takva sramota. To na kraju dovodi do sterilizacije i u mnogim slučajevima do potpunog gubitka prirodne spolne funkcije”, rekao je liječnik.

Richards zaključuje da nema dobrih dokaza da ovo dugoročno pomaže maloljetnicima te da se zapravo medikalizira ono što bi vrlo lako mogli biti privremeni psihološki simptomi. „Povijest će suditi o ovoj medikaliziranoj ‘rodno afirmiranoj skrbi’ o maloljetnicima kao što sada sudimo o eugenici i lobotomiji“.

Značajno je da je u svakoj američkoj saveznoj državi osim Južne Dakote dijagnoza rodne disforije naglo porasla od 2018. do 2022., a prosječna dob dijagnoze sve je niža, otkrilo je izvješće tvrtke Definitive Healthcare za analizu zdravstvenih podataka.

Štoviše, analiza potraživanja od osiguranja koju je proveo Komodo Health Inc. navodno je otkrila da je otprilike 121,880 djece u dobi od 6 do 17 godina imalo dijagnozu rodne disforije između 2017. i 2021., te da je 2021. zabilježilo povećanje od nevjerojatnih 70 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Danas djeca mlađa od 18 godina čine jednu petinu novih dijagnoza svake godine.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...