Petak, 03. svibnja 2024.

Kardinal Müller: Svjedoci smo globalnog rata protiv čovječanstva

„Osim vojnih ratova, prijete nam i protuljudske snage kojima je stranka ili ideologija važnija od bogatstva i dobra vlastitog naroda“, naglasio je bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller u razgovoru s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom.

Kardinal je započeo razgovor objasnivši da je kršćanstvo u središtu zapadne civilizacijske misli. Stoga je uvjet za zaustavljanje kriza s kojima se suočava Zapad vjera i utemeljenje društvenih rješenja na načelima koja iz nje proizlaze. Inače će, smatra on, zauvijek nestati sve što je Zapad izgradio. „Bez kršćanstva, Zapad je ništa; to je samo teritorij, ali bez kulture, bez duha, bez identiteta“, objasnio je bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere.

Prema njegovu mišljenju, Zapadu prijete ne samo „vojni ratovi“, nego i „ratovi koji se vode protiv ljudskih života, protiv nerođene djece, protiv starijih ljudi“. Njemački kardinal kritizirao je materijalističko utilitarističko razmišljanje koje navodi ljude na pretpostavku da stariji ljudi, budući da više ne pružaju ekonomsku vrijednost, „više nemaju dublju vrijednost“. „To je apsolutno suprotno našim kršćanskim uvjerenjima“, naglasio je. „Svatko ima duboko dostojanstvo koje se nikada ne može izgubiti”, dodao je.

Po Müllerovu mišljenju, navedeni dehumanizirajući pristup danas dominira u razmišljanjima utjecajnih centara moći. Prijete nam antiljudske snage kojima su stranka ili ideologija važnije od bogatstva i dobrobiti vlastitog naroda, istaknuo je. Spomenute globalne sile žele „napraviti veliku ekspanziju svoje moći“, što posljedično dovodi do „ratova i patnje milijuna ljudi“.

Međutim, „Novi svjetski poredak“, prema kardinalu Mülleru, ne može se uspostaviti samo novcem i političkom moći. Treba nam i autoritet koji globalističke elite nemaju. „Takozvane samoproglašene elite nemaju intelektualne i moralne instrumente za transformaciju svijeta. Zanima ih samo zarada, a ako su ti ljudi prvi na Forbesovoj listi, to ne znači da imaju posebne kvalifikacije za vođenje svijeta“, rekao je.

Kardinal je objasnio ulogu kršćanstva u suprotstavljanju globalističkoj, antiljudskoj ideologiji. „Mi [kršćani] smo glasnici dostojanstva svakog ljudskog bića, u svakoj zemlji, i moramo raditi za slobodu, pravdu i promicanje svih ljudskih vrijednosti. To je važnost Crkve, svih kršćana, svega kršćanstva, za današnji svijet i za stoljeće koje dolazi. Mislim da bez kršćanstva nema prave nade za čovječanstvo“, rekao je.

Müller je naglasio kako upravo vjera u Krista izražava nadu da „loše stvari, patnja, smrt“ i „nepravda bogatih i moćnih prema običnim ljudima“ ne će imati zadnju riječ. Umjesto toga, „u Isusu Kristu imamo Božju posljednju riječ, a On je naš Spasitelj“, rekao je.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...