Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Katolički svećenik u Švicarskoj suočava se sa suđenjem za  „zločin iz mržnje“

Proces protiv vlč. Manfreda Haukea za objavljivanje članka koji kritizira predatorske, homoseksualne svećenike i biskupe započeo je u ponedjeljak u Bellinzoni u Švicarskoj.

Sudski spor pokrenut je nakon što se njemački svećenik žalio na kaznu koju je dobio u prosincu 2022. godine. Hauke, koji predaje teologiju na Sveučilištu u Luganu u Švicarskoj, optužen je za kršenje zabrane  „diskriminacije” i „poticanja mržnje” prema homoseksualcima jer je objavio članak kao izdavač časopisa Theologisches 2021. godine.

Članak je napisao poljski svećenik otac Dariusz Oko i u njemu uputio na slučajeve zlostavljanja od strane homoseksualnih svećenika i biskupa te detaljno opisao mehanizme koje koriste „homo klanovi” ili  „homo mafija” grabežljivih svećenika kako bi izbjegli odgovornost.

Svećenik je takve skupine, između ostaloga, opisao kao „koloniju parazita” koja „brine prije svega za sebe, a ne za domaćine na čiji račun živi” te kao „homoseksualnu pošast” ili „rak koji je čak spreman ubiti svoje domaćine”. Naglasio je da je „postojanje tako moćnih klanova” o čemu svjedoče i papa Franjo i papa Benedikt XVI. „očita logička, etička i dogmatska kontradikcija samoj biti Crkve i njezinom učenju”.

Dariusza Oka i 91-godišnjeg oca Johannesa Stöhra, urednika odgovornog za objavljivanje članka u časopisu, njemački je sud osudio na kazne od 3,150 eura, odnosno 4,000 eura.

Otac Wolfgang Rothe, disident i skandalima opterećen svećenik münchenske nadbiskupije, potvrdio je da je on bio taj koji je prijavio vlč. Oka, Stöhra i Haukea ​​njemačkim vlastima. Rothe, koji je otvoreno homoseksualan, jedan je od najagresivnijih promicatelja LGBT agende u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj.

Godine 2004. Rothe je bio upleten u veliki crkveni skandal kada je morao odstupiti s mjesta vicerektora sjemeništa u St. Pöltenu u Austriji, nakon što su se pojavile dječja pornografija i fotografije koje prikazuju homoseksualne aktivnosti među sjemeništarcima i osobljem. Na fotografijama se također vidi kako Rothe ljubi muškarca. Sjemenište je na kraju zatvorio specijalni vatikanski istražitelj, biskup Klaus Küng.

Ured javnog tužitelja u Kölnu odbio je 2021. istražiti Haukea zbog nedostatka dokaza za kazneno djelo. Slučaj protiv svećenika u Švicarskoj pokrenut je prijavom koju je podnijela pro-LGBT skupina „Pink Cross”.

Prema izvješću švicarskih novina NZZ, Hauke ​​objavu je branio istaknuvši da je u napomeni urednika jasno pokazao da mišljenja izražena u člancima nisu identična mišljenju glavnog urednika i izdavača. Dodao je da su mnogi citati izvučeni iz konteksta.

Njegov odvjetnik Luigi Mattei pojasnio je da homoseksualni svećenici nisu općenito kritizirani, već da se analiza odnosi na određene skupine i lobije svećenika koji su unutar Katoličke Crkve postali svojevrsna mafijaška organizacija, a time i opasnost. Oko je često citirao papu Franju i također se zalagao za održavanje sinode o homoseksualnosti, dodao je odvjetnik. Presuda u procesu protiv Haukea u Bellinzoni trebala bi biti objavljena sljedeći ponedjeljak.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...