Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Ukrajina: 650 tisuća muškaraca pobjeglo od vojnog roka, moral pada na fronti

Oko 650 tisuća vojno sposobnih muškaraca napustilo je Ukrajinu od početka rata, bježeći od mobilizacije, izvijestio je Politico u srijedu. Slabljenje raspoloženja povezano je s nedovoljnom opskrbom streljivom i nedovoljnom potporom Zapada, naglašava portal.

„Znamo da su ljudi umorni, čujemo to od lokalnih vlasti i samih stanovnika“,  rekao je Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, u intervjuu za Politico.

Šef kabineta rekao je da on i njegov tim putuju po Ukrajini kako bi oživjeli entuzijazam vojnika i stanovnika. Da im održe raspoloženje, poručuju im: „Bit će mjesta za vas na stranicama povijesti“.

Pad morala povezan s nedovoljnim zalihama streljiva i općim nedostatkom zapadne potpore što slabi Ukrajinu i može dovesti do njezina poraza, kaže dopisnik Politica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čak je izjavio da će, ako Sjedinjene Države ne deblokiraju podršku Ukrajini u Kongresu, zemlja  „izgubiti rat“.

Novinari Politica razgovarali su s časnicima ukrajinske vojske koji su im rekli da bi se fronta mogla srušiti već ovog ljeta. Najveća prijetnja je očekivana ruska ofenziva, u kojoj broj korištenih snaga može premašiti ukrajinske snage, a nepristrasan pristup ruskih zapovjednika gubicima može dovesti do masovnog napada koji Ukrajinci ne će moći odbiti.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...