Srijeda, 01. svibnja 2024.

„Uvijek za život!“: Stanovnici Lisabona uzvikivali su „ne“ abortusu i eutanaziji

Nekoliko tisuća stanovnika portugalske prijestolnice, uglavnom mladih, marširalo je u nedjelju poslijepodne centrom Lisabona prosvjedujući protiv državnih propisa koji dopuštaju abortus i eutanaziju.

Među sudionicima prosvjeda dominirali su katolici iz župa lisabonske aglomeracije. Marš održan pod sloganom „Uvijek za život“ završio je prosvjedom ispred sjedišta Skupštine Republike, jednodomnog parlamenta Portugala. Sudionici događaja pojavili su se na prosvjedu s transparentima na kojima je, između ostaloga, pisalo: „Ne abortusu!“, „Ne eutanaziji!“, „Izaberi život!“.

U ožujku ove godine portugalska pučka pravobraniteljica (Ombudsman) Maria Lúcia Amaral poslala je Ustavnom sudu (TK) te zemlje odredbe u vezi sa zakonom o legalizaciji eutanazije koji je Parlament odobrio 2023. godine. Pritužbe na novi zakon povjerenici za ljudska prava podnijele su, između ostalih, organizacije katolika laika i portugalskih katolika kao pojedinaca.

U svibnju 2023. portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa potpisao je zakon kojim se legalizira eutanazija. Ubrzo su laičke katoličke organizacije i Portugalska biskupska konferencija pozvali osoblje zdravstvenih ustanova da odbiju sudjelovanje u eutanaziji. Biskupi su izrazili uvjerenje da zaposlenici zdravstvenih ustanova mogu koristiti klauzulu savjesti da ne sudjeluju u eutanaziji. Nove propise nazvali su „zakonom koji donosi smrt“.

Zakon koji je predsjednica potpisala 2023. godine predviđa da će osoba koja bude podvrgnuta tzv. potpomognutoj smrti morati proći razgovore s liječničkom komisijom koja mora potvrditi da pacijent pati od visokog stupnja intenziteta.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...