Srijeda, 15. svibnja 2024.

Zakonodavci u Maineu usvajaju prijedlog zakona koji štiti pobačaj i tzv. turizam „promjene spola“ djece

Zakonodavci iz američke savezne države Maine usvojili su u petak zakon kojim će se zaštititi abortusi koji krše pro-life zakone u drugim državama.

Kontroverzna mjera, koju je državni Senat usvojio s 21-13 glasova i 76-67 u Zastupničkom domu, također bi zaštitila one koji osiguravaju ili putuju u državu na operaciju „promjene spola“ ili hormonske injekcije.

Mnogi protivnici zakona, LD 277, upozorili su da će zakon zaštititi one koji prodaju maloljetnice u državu radi pobačaja. „ Zakon ocrtava viziju za Maine koja je doista nečuvena i opasna za žene u našoj državi“,  upozorio je zastupnik Reagan L. Paul (R-Winterport), koji je rekao da će ovim zakonom „širom otvoriti vrata“ za zlostavljače i trgovce ljudima kako bi prisilili žene da pobace svoju nerođenu djecu.

„Ovaj prijedlog zakona ne govori o pristupu zdravstvenoj skrbi“, rekao je Paul. „Ovaj zakon govori o osnaživanju zlostavljača. “

Industrija pobačaja brzo je stala u obranu zakona.

„Njega reproduktivnog zdravlja punog spektra i zdravstvena njega koja afirmira spol bitne su usluge koje spašavaju živote, a koje su sigurne i legalne u Maineu. Uz LD 227, naši izabrani čelnici imaju priliku zauzeti se za sigurnu, zakonitu medicinsku skrb štiteći pružatelje usluga koji tu skrb nude i pacijente koji je traže“,  izjavila je Lisa Margulies, potpredsjednica Odjela za odnose s javnošću Akcijskoga fonda planiranoga roditeljstva Mainea i Planiranog roditeljstva sjeverne Nove Engleske.

Iako zastupnici Mainea nedavno nisu osigurali dovoljno glasova za uvrštavanje „prava“ na pobačaj u državni ustav, Maine je i dalje jedna od najliberalnijih država u zemlji s dopuštenim pobačajima tijekom svih devet mjeseci trudnoće.

Prijedlog zakona sada ide na potpis guvernerki Janet Mills.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...