Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

EU si ne može priuštiti energetsku transformaciju: Sve više gleda prema privatnom sektoru

Europska unija treba do 800 milijardi eura za postizanje svojih klimatskih ciljeva za 2030., navodi se u izvješću Europskog okruglog stola za industriju. Sve se glasnije govori kako nema izgleda za postizanje obvezujućeg cilja smanjenja emisije CO2 za 55% do 2030. godine.

Kako tvrde autori izvješća, samo do 2030. Europa će morati uložiti 800 milijardi eura samo u energetsku infrastrukturu kako bi postigla klimatske ciljeve i održala konkurentnost svoje industrije. Dovršetak transformacije i postizanje nulte neto emisije CO2 za EU u budućnosti koštat će do 2,5 trilijuna eura. Zauzvrat, prema procjenama EU-a, blok treba stotine milijardi dodatnih ulaganja, od kojih bi većina morala doći iz privatnog kapitala.

No još uvijek nema odgovarajućih „poticaja“ za privlačenje prijeko potrebnih investicija. „Donositelji politike trebali bi se ovime pozabaviti hitno“, istaknuo je Dimitri Papalexopoulos, predsjednik Odbora ERT za energetsku tranziciju i klimatske promjene. Zaokret prema privatnom sektoru proizlazi iz promjene prioriteta vlada država članica koje moraju izdvojiti više novca za obranu, oživljavanje oružane industrije i diversifikaciju izvora energije.

I sama EU priznaje da ima sve više problema s postizanjem klimatskih ciljeva. Zajednica je zabrinuta da nema izgleda za postizanje obvezujućeg cilja smanjenja emisija CO2 za 55% do 2030. u odnosu na razinu iz 1990.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...