Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Zabrana rodno neutralnih zahoda u školama u Quebecu dobra je vijest

Dana 1. svibnja stupila su na snagu nova pravila Quebeca koja zabranjuju korištenje zajedničkih, „rodno neutralnih“ ili „svih rodnih“ zahoda što je rezultat peticije 2023. kojom se prosvjeduje protiv plana da svi zahodi postanu rodno neutralni na visokoj školi D’Iberville u Rouyn-Norandi. U to je vrijeme premijer François Legault zadužio ministricu obitelji Suzanne Roy da osnuje savjetodavni odbor za istraživanje čije se preporuke očekuju u zimu 2025.

No ministar obrazovanja Bernard Drainville, vjerojatno shvaćajući koliko je smiješno da treba osnovati savjetodavno povjerenstvo da utvrdi trebaju li tinejdžeri vlastite zahode ili ne, odlučio je krenuti naprijed i „ispraviti smjer“, pozivajući se na potrebu zaštite mladih djevojaka od nelagode i uznemiravanja. Kad su se pojavile vijesti da srednja škola u Quebecu u Rouyn-Norandi počinje raditi na rodno neutralnim zahodima, Drainville je odlučio riješiti taj problem putem direktive.

Samo postojanje takve zdrave, zdravorazumske direktive otkriva koliko je naša kultura postala luda; obvezni muški i ženski zahod nije nešto na čemu se je prije moralo ustrajati. Direktiva je, kaže Drainville, potrebna. „To je pitanje dobrobiti, privatnosti i poštivanja privatnog života“, rekao je.

CBC je, naravno, odmah ulovio neke LGBT aktiviste koji se očekivano protive toj politici. „(Direktiva) nije dobro izbalansirana jer stigmatizira djecu koja su malo drugačija“, rekla je Mona Greenbaum, suvoditeljica LGBT+ obiteljske koalicije.

Jennifer Maccarone, histerična LGBT aktivistica i zastupnica u Nacionalnoj skupštini, koja je kritičarka Liberalne stranke za „zajednicu 2SLGBTQIA+“, također se izjasnila, izjavivši da je direktiva u suprotnosti s vodičem za škole iz 2021. koji je objavilo Ministarstvo obrazovanja, a koji podržava ideju rodno neutralnih prostora.

Upravo zbog ljudi poput Maccarone su takve direktive uopće potrebne. Kada je jedna škola u Alberti 2017. godine odlučila uvesti rodno neutralne zahode, mnogi su ih učenici izbjegavali jer, kao što je prilično jasno, dječaci i djevojčice uglavnom se osjećaju nelagodno dijeliti zahod s pripadnicima suprotnog spola. Pojedini su učenici čak pješačili cijelim putem preko škole kako bi izbjegli korištenje rodno neutralnih zahoda. Djevojke su čak riskirale dehidraciju i infekcije mokraćnog mjehura radije nego da koriste kupaonice s muškarcima.

Naravno, Maccaroneu i LGBT aktivistima ništa od toga nije bitno. Njihov je program puno važniji od udobnosti i sigurnosti učenika – osobito djevojaka. Njihove žalbe, i njihove priče, nikada se niti ne razmatraju. Srećom, čini se da su konačno prevladale zdrave glave.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...