Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Nikaragva: Katolička Crkva podvrgnuta sustavnom progonu

Režim nikaragvanskoga predsjednika Daniela Ortege poduzima napore da sustavno proganja i maltretira živote katolika, navodi se u izvješću koje je pripremila nikaragvanska aktivistica za ljudska prava Martha Molina.

„Diktatura provodi sveopći progon nad Katoličkom Crkvom u Nikaragvi“, rekla je, preciziravši kako ima dokaze da policijske službe podređene režimu progone vjernike katoličkih župa, fotografiraju ih i snimaju tijekom vjerskih obreda, ali i opstruiraju slavlje i sudjelovanje u službama. Molina je otkrila da je od siječnja ove godine režim prisilio 35 svećenika da napuste Nikaragvu.

U ožujku ove godine režim predsjednika Ortege zabranio je organizaciju približno 4800 vjerskih slavlja u Nikaragvi tijekom korizme. Zabranom su obuhvaćene i tradicionalne procesije križnoga puta u kojima masovno sudjeluje dominantno katoličko stanovništvo ove srednjoameričke zemlje.

Godine 2018., nakon brojnih društvenih prosvjeda u Nikaragvi, Ortegin režim je pooštrio svoj nastup prema Katoličkoj Crkvi i njezinim vjernicima. Organizacije za ljudska prava procjenjuju da su od tada državni dužnosnici i pristaše predsjednika napali predstavnike Katoličke Crkve ili uništili njezinu imovinu više od 740 puta. U tom su razdoblju nikaragvanske vlasti zatvorile 55 svećenika i naredile da gotovo 200 svećenika napusti zemlju.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...