Ponedjeljak, 08. srpnja 2024.

Preko 80 posto Francuza vjeruje da je njihova zemlja u padu

Ljevičarski dnevnik Le Monde iznio je podatke istraživanja Ipsosa koji dokazuju da veliki dio društva ne nalazi svoje mjesto u stvarnosti suvremene Francuske, a mnogi ispitanici izjavljuju da se „ne osjećaju kao kod kuće“ u zemlji. Od 2013. postotak ispitanika koji odgovaraju na ovaj način ostao je na 60 %.

U listopadu 2023. čak 64 posto ispitanika složilo se s tvrdnjom da se „u svojoj domovini ne osjećaju kao kod kuće“.

Le Monde je iznio tezu da je to rezultat straha od promjena koje se događaju u Francuskoj. Mnogi ljudi se boje da će izgubiti sve što su znali i cijenili u svojoj zemlji. Takva zabrinutost – kako pokazuju istraživanja raspoloženja – svakako pridonosi povećanju podrške desničarskom Nacionalnom skupu, odnosno stranci Marine Le Pen.

Povjesničar i istraživač Nicolas Lebourg, upitan o razlozima straha i negativnog stava Francuza prema svojoj okolini, odgovorio je da velikom dijelu društva nedostaje osjećaj pripadnosti nekoj većoj cjelini. „Ljude više ne ujedinjuju stranke ili sindikati u zajednice“, objasnio je Lebourg.

S druge strane, voditelj odjela za javno mnijenje anketara IFOP Jerome Fourquet na temelju prikupljenih podataka iznio je tezu da su najvažniji problemi glasača krajnje desnice imigracija i sigurnost, te kupovna moć i cijene energije i goriva.

Fourquet je smatrao da slogan političara Nacionalnog okupljanja „mi smo kod kuće“ biračima daje nadu da će se ova stranka pozabaviti pitanjima koja su im najvažnija.

Potpora Nacionalnom okupljanju nije samo svjedočanstvo nostalgije za prošlošću koja je jamčila stabilnost, već i uvjerenje da glasanje za ovu krajnje desnu stranku jamči da će njeni birači pronaći mjesto za sebe u francuskom društvu, rekao je Fourquet.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...