Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Trans-narativ postaje sve luđi: Mediji hvale „nebinarnu transrodnu“ olimpijku

Tijekom protekloga desetljeća bilo je mnogo doista obmanjujućih naslova dok se tisak prilagođavao jezičnim diktatima transrodnoga pokreta koji se neprestano mijenjaju. Od svečanoga korištenja izraza kao što je „njezin penis“ do poslušnoga korištenja orvelovskih izraza kao što je „kirurgija za afirmaciju spola“, propagandisti su učinili svoj dio za revoluciju – i tek su nedavno mainstream mediji dopustili bilo kakvu provjeru činjenica o tvrdnjama transrodnoga pokreta. Čitanje bilo čega u tisku o transrodnome pokretu u ovome trenutku nužno zahtijeva prevoditelja (Je li to on? A ona? Što je „transžena“? itd.).

No naslov The New York Timesa od 3. srpnja doista je remek-djelo gluposti i samoparodije: „Nikki Hiltz, transrodna, nebinarna trkačica, kvalificirala se za Olimpijske igre: ‘Ovo je veće od mene’.“  29-godišnja Hiltz je športašica koja se identificira i kao transrodna i kao nebinarna osoba, a mediji su odlučili s entuzijazmom izvijestiti o tome kao o činjenici koristeći Hiltzove preferirane zamjenice, „oni/oni“. Daily Mail, TIME, Toronto Star, New York Post i mnoštvo drugih listova, svi su u svojim naslovima nazivali Hiltz „nebinarnom transrodnom“ športašicom.

Razjasnimo ovo. Prema samim znanstvenicima queer studija, nebinarno znači identificirati se niti kao muškarac niti kao žena (dakle, „oni/oni“). Transrodnost se, s druge strane, odnosi na muškarce koji se identificiraju kao žene ili žene koje se identificiraju kao muškarci – osobe koje osjećaju da su „rođene u pogrješnom tijelu“. Po tim samim definicijama, netko ne može biti istovremeno „nebinaran“ i „transrodan“. Da je Hiltz „transrodna“, identificirala bi se kao muškarac. Ali ona se identificira kao obje te stvari i nitko nije zainteresiran istaknuti da to jednostavno nije moguće. Tisak je previše zauzet slavljenjem ove nove prekretnice u LGBT povijesti i šuškanjem o tome kako je ova olimpijska najava stigla neposredno nakon „Mjeseca ponosa“.

Doduše, jezik se tako brzo mijenja i novi se rodovi razvijaju tolikom učestalošću da možda ovi izrazi već znače potpuno različite stvari, a rječnici još nisu uređeni kako bi odražavali naše nove društvene zablude.

Predvidljivo, Hiltz prvenstveno koristi svoju platformu za raspravu o svojim različitim queer identitetima. „Definitivno ulažem puno sebe i puno svoga vremena i energije u queer zajednicu i zagovaranje“, rekla je Hiltz u prošlogodišnjem intervjuu. „Ali to radim jer dobivam toliko zauzvrat. Osjećam da svaki put kad sretnem drugu nebinarnu osobu u queer zajednici, ona mi pruži više reprezentacije. Uvijek govore da to radim za njih, ali ja mislim da je zastupanje dvosmjerna ulica i definitivno se osjećam osnaženo.“

„Tako sam privilegirana“, dodala je Hiltz prošloga tjedna. „Imam nevjerojatan sustav podrške. Moja me obitelj oduvijek prihvaćala, kad sam otkrila svoju seksualnost, a onda kad sam otkrila svoj rodni identitet (2021.). Samo znam da toliko mnogo queer ljudi nema tu ljubav i podršku.“ Međitim. ona se natječe u ženskim športovima, unatoč tome što je „nebinarna transrodna“ športašica ili što već.

Ali usprkos ovom gotovo sveopćem slavlju i javnom prihvaćanju tvrdnji o identitetu od strane vlasti, trans-aktivisti se i dalje pretvaraju da su žrtve golemoga progona.

The Advocate je, na primjer, objavio kolumnu ovaj tjedan pod naslovom „Transrodna zajednica suočava se s tihim genocidom u Ujedinjenom Kraljevstvu“. Zašto? Jer unatoč tome što tisak, progresivni političari, akademska zajednica i industrija zabave marširaju u korak uz melodiju pokreta transrodnih osoba, javnost se još uvijek odlučno protivi operacijama promjene spola kod djece. Ispostavilo se da su „genocid“ počinili oni koji se protive medicinskim eksperimentima na djeci – a ne oni koji podržavaju sterilizaciju zbunjene djece.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...