Utorak, 16. srpnja 2024.

„Strašna kao ratna vojska”: procesija s Gospom Fatimskom ulicama Zagreba

U subotu 15. svibnja 2021. održana je u Zagrebu Pokornička procesiji u organizaciji Vigilare u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata. Svrha procesije bila je odati čast Gospi Fatimskoj i tražiti Njezinu zaštitu od sila zla za grad Zagreb i Hrvatsku, dati pokoru kao zadovoljština za javne grijehe i uvrjede hrvatskog naroda i vođa prema Svemogućem Bogu, tražiti zagovor i zaštitu Djevice Marije i svetaca protiv bolesti i potresa i sjetiti se i moliti se za sve žrtve poraća Drugog svjetskog rata.

Na čelu procesije nosio se veliki pozlaćeni križ, iza kojega su slijedile zastave svetaca i relikvije brojnih moćih zaštitnika (više: procesija.vigilare.hr) te na koncu kip Gospe Fatimske čiji je blagdan bio 13. svibnja. Procesiju su predvodili isusovac pater Zdravko Knežević i dominikanac pater Dominik Kristijan Gerbic. Procesija je krenula od župne crkve Krista Kralja te se, uz pratnju vjernika, zaustavljala na nekoliko mjesta na kojima se molilo: spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, spomenika domovini te Gradskog poglavarstva pred kojim je održan poseban blagoslov za grad Zagreb i njegovo vodstvo. Cijeli je događaj osiguravala i policija čiji su službenici brinuli o redu i sigurnosti svih sudionika u povorci. Tijekom procesije molila se krunica, Anđeosko pozdravljenje, litanije, pjevale Gospine pjesme…

Nakon dolaska do crkve Marije Pomoćnice na Knežiji gdje je povorku dočekao župnik don Ivan Šibalić koji je vjernike kratko upoznao s poviješću crkve, krenulo se prema završnoj postaji – zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu. Hodočasničku povorku i Gospu pozdravila su zvona koja su se oglasila pri njihovu dolasku. Svetu misu u jarunskom svetištu predvodio je župnik don Damir Stojić koji je na početku okrunio Gospu Fatimsku zlatnom krunom. Uz Gospin kip bile su izložene i relikvije kojima su posvećene gradske ulice.

U nadahnutuoj i poučnoj propovijedi, župnik je podsjetio na Marijina ukazanja u Fatimi 1917. koja je naložila svijetu svakodnevnu molitvu krunice te davanje i prikazivanje žrtava za grijehe cijeloga svijeta i njegov spas, kao i nužnost posvećenja Rusije. Tom je prigodom poručio i da više učinka imaju molitve i žrtve vjernika, nego sva djela moćnika ovoga svijeta.

Nakon mise, izvršena je posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu. Gospin kip, ukrašen bijelim ružama, i svetačke relikvije ostale su izložene za štovanje vjernicima koji su uveličali ovaj duhovno značajan događaj za naš naš grad i domovinu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...